Samtal 128: Sätta rimliga förväntningar på sig själv och andra
2023-03-25
Vad är ljus och hur kan vi påverkas av ljus
2023-04-15

Jag vill skriva om ett ämne jag ofta ser som är otroligt vilseledande och ibland även skuldbeläggande hos människor.

Det finns mer än 200 olika cancersorter

https://www.cancerfonden.se/om-cancer/cancersjukdomar

Med olika komplikationer. Detta gäller säkert andra sjukdomar också som tex allergier eller astma där det är lätt att människor tror att en allergi är densamma som en annan allergi eller att en sorts astma är detsamma som all astma.

Att generalisera på detta sätt är både farligt och väcker mycket skuld hos de som drabbas. Tyvärr är det så vanligt i den alternativa världen att man inte ser i ett kliniskt perspektiv från kroppen utan från enskilda personers egna värderingar.

På instagram läste jag ett inlägg som en kvinna skrivit som är hälsocoach .

”Kål i alla former är supermat med massor av vitaminer och mineraler visar forskning. Den anses även vara bra för magen, kunna rensa levern, och förebygga inflammationer. Motverkar även cancer enligt modern forskning” hade hon skrivit. Jag blev förstås intresserad om det finns forskning som visar att kål motverkar cancer för det var så hon skrev. Jag skrev till kvinnan och bad om en länk för att få läsa forskningsrapporten.

Jag frågade om hon kunde skicka mig länkar så jag fick läsa den forskningen. Svaret jag fick var att jag skulle googla så hittade jag det. En märklig kommentar av en hälsoprofil tycker jag. Hur kan de påstå en massa men inte ha något underlag för det som påstås?

Det visade sig sedan att det inte alls fanns någon forskning som säger att kål motverkar cancer. Ibland undrar jag faktiskt helt ärligt om naturläkare och alternativa terapeuter är helt blockerade från kunskapen om vad som skiljer klinisk forskning från en rapport till en studie från viskleken.

För att det överhuvudtaget ska kunna kallas forskning ska det finns upprepade tester på försökspersoner som ger samma resultat. Att man skulle göra forskning på cancerpatienter som har en viss sorts cancer istället för att ge dem medicinsk hjälp finns naturligtvis inte på kartan hos någon vårdinrättning idag.

Så vad man hoppas vinna på att säga att kål, eller broccoli motverkar cancer och en massa andra sjukdomar visar för mig bara hur lite kunskap man egentligen har om kroppen.

All medicinsk forskning och upprepad över tid visar att äta grönsaker och frukt varje dag är nyttigt. En läkarstudent sa till och med att man ska äta 200 gram grönsaker och 200 gram frukt per dag för att få de vitaminer och näringsämnen som kroppen behöver.

Då kommer vi tillbaka till tallriksmodellen där vi äter av allting och regelbundet varje dag. Förutom kosten så vet den upprepade forskningen att rörelse är bra för kroppen så vi behöver rörelse för att smörja kroppen varje dag. Vi behöver sluta sitta så mycket still i samhället.

Varför man då pekar ut vissa saker på det här sätt som den här hälsoprofilen gjorde på instagram kan jag inte förstå. För mig visar det bara på den inkompetens som finns om vad forskning är. Inte bara det utan man väljer ofta att leka viskleken och förmedlar osanna påståenden vidare från lärare, elever och ut till människor i samhället.

All forskning börjar alltid med en hypotes som prövas genom experiment och undersökningar.  Den är väldigt narrativ och detaljerad. Därför skulle riktig forskning inte säga ”kål” utan exakt mängd kål och vilken kålsort – så bara där kommer den större lögnen in. När man forskar på läkemedel som är vanligast så tar det 10-15 år innan man kan godkänna ett läkemedel mot en viss sjukdom.

Det är fortfarande viktigt att äta allsidig kost och röra på sig!

En studie som är vanligast innebär att man fördjupar sig i ett ämne.

En rapport är en sammanfattning av olika slutsatser som gjorts vid olika studier och en rapport kan väcka nyfikenhet att göra avancerad forskning.

Inom Reiki är det lika illa, man hänvisar till att det finns forskning fast det oftast är rapporter eller studier som är gjort med ofta mycket begränsat antal människor. De har aldrig hittills visat på något större resultat och därför finns ingen regelrätt forskning om Reiki att använda sig av. Det är därför en myt. Kom ihåg att det finns många väldigt många olika Reikimetoder i världen och i narrativet behöver forskningen klassificera vilken typ av Reiki och hur den utförts för att den ska bli godkänd.

Ät tallriksmodellen, rör på dig, se till att du mår bra fysiskt, mentalt, känslomässigt och har koll på ditt existentiella lidande då kommer du att må bra vad du än gör i livet. Du slipper vara naiv och bli lurad av all visklek som pågår på Google och i det alternativa Sverige och förstås i hela världen. HälsoGurus finns överallt men det behöver inte betyda att de har någon sorts egen rätt på vad som är det bästa för de flesta.

Det sjukaste jag sett var en kvinna som skriver hur hon botat sin egen cancer med kosttillskott – naturligtvis säljer hon det också.

Onkologläkarna däremot säger att man ska undvika kosttillskott eftersom cellgifter och annan cancermedicin inte fungerar lika bra om det blandas med kosttillskott.

Så vem vill du lyssna på? Fundera på det.

Här kan du hitta olika sorters forskning om Reiki https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Reiki

Solkarina Sinnligkunskap®

Instagram: http://www.instagram.com/medireiki

Instagram: http://www.instagram.com/solkarina.se

Youtube: https://www.youtube.com/@medireiki

Youtube https://www.youtube.com/@solkarina/videos

Hemsida: https://www.solkarina.se

Facebook https://www.facebook.com/Sinnligkunskap/

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Boka Reikikurs MediReiki.se

Boka vägledning beskriv ditt problem så kan jag rekommendera en tjänst

Vad är Reii Ryoho

Reiki naturligt helande och mjuk beröring, grund kursboken. Köp den här När du vill lära dig klassisk japansk Reiki det finns flera Reikiböcker jag skrivit.

Comments are closed.