Rotlärare och Reikiursprung

Nytt poddavsnitt, smärtlindring vid whiplash-skada
2021-09-10
Avsnitt 28: Kotodama för harmoni i Corona-tider- övning
2021-09-13

Det finns ingen Reiki som heter Japansk Reiki. Om någon säger att de håller på med Japansk Reiki behöver du fråga dem vad de menar och vilken stil i Japansk Reiki de håller på med. Många förstår och vet inte skillnaden. Det beror på att man kallar Reiki för energimedicin och Reiki är inte traditionell medicin inte heller energimedicin. Reiki är inte prana egentligen och det gör det svårare att förklara vad Reiki är. Prana är livsenergi och finns i många olika former och Reiki har inte en form. Ki-energi finns också i många olika former så Reiki är inte Ki, livsenergi och det är traditionell medicin. I min bok ”Reiki naturligt helande och mjuk beröring” benämner jag det som livsenergi och ki för vi har inget ord för det i det svenska språket.

Reiki är den mystiska känsla upplevelse du kan få när du känner dig i samklang med hela livet. Det ögonblick du är helt befriad i en känsla av närvaro. Det är därför det finns många olika sorters Reiki i Japan och vi inte kan kalla det Japansk Reiki. För en troende är det känslan att vara ett med Gud. För naturmänniskan att känna sig ett med världen och naturen. Det är en upplevelse att vara uppfylld bortom för präglingar. Många människor får i sina stressiga liv knappt möta detta och några få människor möter det några gånger i livet. Det är därför efter vi har gett oss själva Reiki eller fått Reiki som vi kan uppfyllas av en känsla av helhet i livet och det är därför som Reiki är en holistisk hälsa en andlig medicin och inget annat. Det är därför när vi lär oss Reiki och börjar praktisera Reiki inte kan sluta utan använder det varje dag för att lära känna oss själva mer och mer och mer. Vi människor har ju allt inom oss. Reiki Ryoho är den form och stil som används för att närma oss detta.

Det finns två olika sorters healing eller energiarbete kan man säga det ena är Reiki och jag använder stilen som kallas Ryoho den andra är shamanska tekniker som de flesta healingsorter är. Shamanska tekniker är ibland manipulerande, har en form men Reiki Ryoho har ingen manipulation. På så sätt kan du lätt se skillnaden på vad som är shamanskt och vad som är Reiki. De flesta Reikiutövare i Sverige arbetar shamanskt och med lite förståelse för den energi som genomströmmar allt som är Reiki men inte prana.

Min erfarenhet är att om du inte praktiserar Reiki Ryoho så som det en gång formades så kommer du att få mindre ”mirakel” med Reiki då den mänskliga manipulationen enbart påverkar känslolägen men inte en större helhet. Känslor och emotioner har därför ingenting med Reiki att göra det är olika sätt att manipulera och kommer från egot och sinnet. Detta får man lära sig så bra i Komyo Reikido® Okuden.

All Reiki utgår från läkande i sinnet (mind) och kroppen (body) i den ordningen. Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho = förbättra sinne och kroppen genom Usui Reiki stil. Det är också därför det är en väg (do) och en metod (ho) och där du praktiserar Reiki även om det är i ditt hem är en (dojo) den plats du praktiserar eller ger Reiki på. Reiki Ryoho påminner därför om mindfulness då vi får samma effekter i Reiki Ryoho men skillnaden är att vi inte behöver göra något. Mindfulness härstammar från buddistiska traditioner om medveten närvaro och har växt enormt i Sverige där man då skalat bort och adopterat eller plockat russinen ur bullen. Reiki Ryoho härstammar utan urplockade russin från Pure land (Jodo Shu  浄土宗) Buddhismen.

Det lär man sig också mer om under Reikiutbildningarna genom en av de symboler vi använder oss av. Pure land buddismen bygger på praktik och övningar för att bli upplyst i livet på samma sätt som Shamballa och kalachakra inom tibetanska buddismen. Pure land används i Japan och på den tid grundaren Mikao Usui Sensei blev upplyst på Kuarama Yama, då var berget en helgedom från Pure land buddistiska traditioner. Grundaren Usui Sensei var därför varken tendai eller zen buddhist. Likaså är den kyrkogård där grundaren är begravd en Pure land kyrkogård.

Jag besökte den våren 2017 och såg minnesstenen som hans elever rest den var magnifik. Mikao UsuiSensei skapade den metod jag praktiserar idag och han ville den skulle spridas därför skapades en form som Hayashi Sensei lärde sig och sedan Takata Sensei som tog Reiki till väst. Genom inskriptionen på stenen vet man att han hade flera tusen elever i Japan och var väl känd för sin vänlighet och generositet. Mikao Usui Sensei reste runt i Japan och lärde ut Reiki Ryoho och var en flitig föreläsare och fanns för allmänheten.

Metoden han skapade och sedan lärde ut var för att han ville det skulle komma fler människor tillgodo. Därför fanns ingen hierarki i Reiki Ryoho som är ganska vanligt inom olika Art sorter i Japan. Mikao Usui Sensei dog i en stroke på väg till Hiroshima för att hålla föreläsning.

Före sin död 1926 utbildade han flertalet lärare däribland Hayashi Sensei och Reiki Ryoho spreds sedan ut i världen. Mikao Usui Sensei blev upplyst och fick Reiki Ryoho (inte Reiki ) till sig på Kuarama yama 1922 då han var 57 år gammal.

Usui Minnesten 西方寺Saihoji tempel

Jag har lagt in på min sida OM samt här nedan, vilka Reikistiilar jag lärt mig och från vilka lärare. Det ger också en överblick när du lär dig Reiki vad du får lära dig om. För dig som vill lära dig Reiki är det bra att veta vad det kommer ifrån. Som du ser finns inga av de moderna påhittade och adopterade Reikistilarna med. Och anledningen är kort och gott att det är adopterat och inte har någon direkt koppling till Reiki Ryoho.

Jag hade förmånen att tidigt redan 2002 lära mig Usui teate som kommer direkt från Mikao Usui´s elever. Alla andra stilar i Reiki är direkt sammankopplade med Hayashi style och Hayashi Sensei är den sista läraren som Usui Sensei utbildade. Hayashi i sin tur utbildade elever som Chiyoko Yamaguchi Sensei som lärde sig Reiki 1939. Till väst kom Reiki sedan som Komyo Reikido och Jikiden Reik. Jikiden.

Reiki fokuserar mer på helandet som den klassiska japanska Reikin. Jag är ju kroppsterapeut i botten och började i slutet på 80-talet som just kroppsterapeut med behandlingar det var så jag kom i kontakt med Reiki. Takata Sensei kommer också från Hayashi style Reiki vilket all Reiki i väst gör.

Här ser du därför mina Rotlärare som jag är linjebärare från som jag lärt av i Reiki Ryoho

.

Comments are closed.