Att få en cancer diagnos och de känslor som väcks
2022-01-10
神道 Shinto – gudarnas, andarnas eller naturkrafternas väg (del 1)
2022-01-12

Text: Solkarina

En del av MediReiki® är att stödja och ta fram att stödprogram för människor som tex får en cancerdiagnos. Vi följer med från start tills alla behandlingar är klara. Detta är de första tankarna som flög genom mig när jag fick min diagnos i november 2021

Min son tjatade på mig för att jag inte varit på mammografi. Jag kände ju ingen knöl i bröstet så varför skulle jag det? Jag har sett på tv hur de gör och det ser obehagligt ut därför valde jag att avstå. Men Ronni fortsatte att tjata och jag bad min husläkare om en remiss till mammografin.

Det var inget konstigt med det men innerst inne visste jag nog för under det senaste året hade jag gett mina bröst mycket Reiki, det kändes helt enkelt skönt att lägga händerna där. Och nu fick jag det jag inte ville veta bekräftat. Det fanns något inuti mitt vänstra bröst, det var 16 mm stort och de tog omedelbart en biopsi i samband med mammografin. När de kallade in mig på ultraljudet så sa jag: det är i vänster bröst här eller hur och pekade? Ja sa sköterskan, för egentligen visste jag redan.

Sex dagar senare blev jag kallad till kirurgen och ombads att ta en anhörig med mig. Min son som 5 dagar senare skulle åka på FN tjänst i Mali i tre månader följde mig. Där och då fick jag beskedet att det var bröstcancer, jag kommer att opereras inom 4-6 veckor och en vårdplan aktiverades omgående. Jag kände bara en tacksamhet att min son kunde vara med och fick alla besked så jag slapp meddela honom det när han var i Mali. Nu han vi prata om det och få reda på alla detaljer och vi hann också träffa varann mycket under veckan.

Kaos – jag har cancer och cancer dör man av det händer andra inte mig. Det enda jag kunde tänka på var mina elever och de utbildningshelger jag skulle ha i november och december. Hur skulle jag reda ut det här? Tänk om jag dör? Jag såg mig omkring på kontoret och i mitt hem och insåg att mina barn skulle få ett heltidsjobb med att sortera bort mina saker. Var det slut nu? Mina barn, mina älskade barn att se deras smärta var oändligt smärtsamt. Jag har ju alltid varit den starka, den som fixar och mamman som alltid finns där. Jag tänkte på en elev jag har som jag vet kämpar med leukemi just nu och har det riktigt jobbigt. Jag har alltid tänkt på dem som har det värre när jag upplever ett lidande hos mig själv. Det hjälper mig, det kanske är knasigt men det finns alltid dem som har det värre har jag märkt.

Det tog 20 dagar innan jag blev opererad och det var 20 jobbiga dagar där jag var otroligt ledsen. Jag var inte ledsen för min egen skull utan för det jag hörde och såg i mina barn. När de insåg att mamma är dödlig. De fick en annan verklighet att förhålla sig till. Deras röster blev vänliga, de hade plötsligt mer tid för mig, hela mitt liv förändrades, ja, människor förändrades. De blev vänligare, hade plötsligt mer tid för mig. Mina barn och vänner fick en annan röst, de blev annorlunda när de talade med mig. Jag insåg att det är så här världen förändras när man har cancer och ingen vet om man ska överleva.

Dagen efter jag fått mitt cancerbesked blev jag också klar döds doula och det var lite ironiskt för nu vet jag ju exakt hur det går till när man dör också. Det visste jag inte tidigare. Steg för steg hur kroppen stänger ned från baschakrat och jordelementet och hela vägen upp till kronchakrat. Jag gav mig själv Reiki i timmar varje dag och slukade serier det kändes skönt, då behövde jag inte tänka på det som jag ändå inte vet något om. Allt arbete avbokades och nu var jag i min egen bubbla.

Jag har alltid sagt att om jag blir sjuk ska jag aktivera alla vänner och den kunskap som finns runt mig och det var nu dags att göra det. För det är just det här som MediReiki® kommer att hjälpa människor med. Jag gjorde helt enkelt en stöd plan för Reiki för mig själv exakt det som mina elever kommer att få lära sig på utbildningen som startar i februari 2022.

Jag valde ut människor som jag ville skulle sända mig Reiju och bad dem sända Reiju varje kväll klockan 2000. Jag kände ingenting fast det var minst 16 som sände till mig varje dag. Var jag så avstängd? Men varje kväll kände jag ett stort inre lugn. Det fanns ju så många frågor i mitt huvud. Skulle jag överleva? Hur allvarligt är det? Vad händer med mitt företag? Hur ska jag hantera barnens oro? Jag tyckte så synd om dem. När jag talade med elever så sa alla: självklart skickar vi Reiju till dig. Jag känner sådan djup tacksamhet till det. Det var endast en som sa nej till att hjälpa mig. Jag fick frågan hur kan du vara så positiv? Vilket är en knepig fråga tycker jag för vad skulle det tjäna till att bli skogstokig? Min situation blir inte bättre för att jag blir helt galen av oro eller liknande och delar den med alla jag pratar med. Den som inte förstår att jag är förtvivlad inombords kommer ändå inte att förstå mig.

Nu är operationen klart, cancertumören är borta jag ger mig själv Reiki och den stödplan jag aktiverat för mig själv fungerar klockrent. Det känns så otroligt bra att ha människor att prata med, människor som jag vet finns där för mig och som sänder Reiki till mig varje dag. Jag tänker på alla dem som inte har fått den lugnande energin som Reiki trots allt är. Jag vet med bestämdhet att jag skulle aldrig klarat detta utan Reiki. Jag känner ännu starkare nu hur viktig MediReiki® är. Jag ser tydligt den kompetens vi kan erbjuda med MediReiki® till den stora kunskap som finns inom den evidensbaserade vården.

För många tänker inte på att en läkare som du träffar kanske har 5 minuter på sig att läsa på just din historia när du träffar dem. Sedan ska de förhålla sig till en massa evidensbaserad behandling för just ditt problem. Det holistiska finns det inte möjlighet att ha i vården. Det är det, vi kan lära oss använda genom MediReiki® och framför allt förstå hur de kompletterar varandra vården och MediReiki®. Jag vet fortfarande inte om de fått bort all cancer och om det spridits sig till lymfan. Det vet jag i mitten på december. Det jag vet är att det kanske blir cellgifter men att det blir strålning under minst 3 veckor i början av januari 2022. Jag tror ändå att jag har tur. Cancern är inte ärftlig, den är hormonell och sitter i körtelgångarna. Vem som helst kan få just den här typen av bröstcancer. Jag är tacksam att jag sa nej till östrogen när jag erbjöds det i klimakteriet för det är tydligen en riskfaktor för bröstcancer vet man idag.  Men jag liksom många kvinnor började med p piller väldigt tidigt.

I Sverige fick år 2019, 8549 personer bröstcancer och av dem bor 205 i Västerbotten. 87.3 procent av alla kvinnor som får bröstcancer beräknas leva 10 år efter sin diagnos. Idag känner jag en stor tacksamhet till den fantastiska vårdplanen som mitt sjukhus och landstinget har. Att jag får bröstcancer nu och inte på 80-talet. Otroligt professionell personal och som har en logistik som jag inte trodde var möjlig i Sverige. Även om jag har en bra bröstsköterska jag har kontakt med och hon fick pris för en vecka sedan som Sveriges bästa bröstsköterska ( hon är fantastisk). Så fråntar det inte de långa dagarna av ovisshet att inte veta något om framtiden och livet. När jag då genom Reiki och MediReiki® får hjälp så känner jag att jag har            ett stöd 24 timmar om dygnet och inte bara de gånger jag samtalar med vården. Lugnet infinner sig och jag kan vara här och nu igen.

Jag ser hur lite tid de har att ta hand om den själsliga biten av mig och hur mycket MediReiki® faktiskt kan göra det. Vi behöver massor med MediReiki® assistenter i Sverige som vet hur man stödjer, finns och hjälper medmänniskor i både svåra och enkla lägen i livet det är ingen tvekan om det. För mig har det gjort stor skillnad. Jag är så otroligt tacksam att jag kan klassisk japansk Reiki och har många Reikivänner runt mig när jag fick min diagnos. Jag skulle inte vilja ha något annan healing eller energi än Reiki, för Reiki så som jag själv ser på den har min 100% tillit. Jag ser också hur även den här erfarenheten verkar ligga i min livsplan eftersom den kommer i samband med att jag ska lansera MediReiki®.

Just nu får jag cellgifter. 1 dag cellgifter och sedan 21 dagar hemma. Jag kommer att tappa håret, att få cellgifter är hemskt för kroppen försvagas. Men tack vare Reiki och ett stödprogram så kommer jag att kunna fortsätta jobba under våren 2022 men jag bokar inga privata sessioner eller vägledningar. Endast kurserna och framför allt Reikikurser. Vecka 1 efter en cellgiftsbehandling mår man illa och vill bara kräkas, vecka 2 sover jag i 18 timmar per dygn och den tredje veckan fungerar jag som vanligt. Det är så min vår 2022 ser ut.

Text Solkarina Sinnligkunskap, Reikitidningen november 2021

Comments are closed.