Myter om Reiki Ryoho och falska antaganden och påhittade healingmetoder

Lever du eller är du en överlevare
2024-04-02
Avsnitt 128: Hur väljer man bland alla Reikimetoder vi talar om skillnader på Reiki och Reiki
2024-04-05
Visa alla

Myter om Reiki Ryoho och falska antaganden och påhittade healingmetoder

Jag brukar säga att jag gått samma Reikikurser som William Le Rand den amerikanska lärare för att människor ska förstå att jag är väldigt insatt i olika Reikitekniker och Reikibakgrunder. Jag har genom åren lagt 100 000 tusentals kronor för att utforska, lära mig, välja in och välja bort Reikimetoder som florerar i väst och japan. Det blir så när man som jag gjort, praktiserat Reiki Ryoho sedan 1990.  Ryoho betyder för övrigt metod. För mig är det viktigt att komma så nära sanningen det går, inte involvera mig i myter och antaganden.

Reiki Ryoho betyder därför på svenska och översatt Reikimetoden vilket ofta används fast man inte praktiserar den ursprungliga metoden med den linjebärande traditionen.

Kan man då kalla det för Reiki och Reikimetoden?

Usui Shiki Ryoho betyder därför Usuis helande metod

Mikao Usui lever ju inte längre utan dog 1926 så vad är då ursprunget och hur närmare vi oss ursprunget, hur han tänkte och förståelse för en tradition i Japan som inte finns i väst? Det närmaste jag själv kommit är genom en lärare som lärde av en av Hayashis elever han är också buddhistisk munk i Kyoto och 85 år gammal. Han har därför en stor insikt och förståelse för vad Reiki är i kombination med japanska traditioner. Dessutom talar han perfekt engelska och brukar i japan vara översättare både till Hiroshi Doi som inte kan engelska samt till Jikiden Reiki´s Tadao Yamaguchi. Det gör att han också vet och kan ganska mycket om de två andra förhållningssätten. Jag har själv gått steg 1 och 2 i Jikiden Reiki förstås men kände att den västerländska läraren, Arjava Petter, fokuserad på allt annat än vad jag lärt att Reiki är. Så de Reikikurser jag slängt mina pengar i sjön med är tyvärr Jikiden Reiki. Jag kom tidigt i kontakt med Komyo ReikiDo men det tog lite tid innan jag kunde gå alla 4 kurserna för att bli Dai Shihan ( dai betyder högsta) och blev då också godkänd att lära ut det i Skandinavien. Jag håller för närvarande på att översätta de engelska manualerna. Tadao Yamaguchi och Hyakuten Inamoto ( min allra bästa lärare hittills) har båda lärt sig av Chiyoko Yamaguchi som lärde sig Reiki när hon var 17 år 1938 av Hayashi som är en av Usui elever. Hon praktiserade Reiki i 60 och hennes son skapade Jikiden Reiki med hjälp av Arjava Petter, han var för övrigt väldigt involverad i Osho-rörelsen som jag menar har influerat och påverkat deras Reikigren.

Det jag ser idag är att många lägger till andra namn i anslutning till Reiki och då luras människor att tro att det är Reiki de gö,r fast de egentligen gör något helt annat .Där är det skillnad på pedagogiska och metodiska praktiker inom Reiki. Ofta en skapas en healingmetod som inte har med Reiki att göra.

För någon som är ny i Reiki är det förstås inte så lätt att veta vad som är sant och inte. Speciellt när man hänvisar till att det finns forskning inom Reiki vilket inte är hela sanningen. Människor som lär sig knepiga Reikimetoder tror på myten om forskning men jag kan lova dig det finns inte ett sjukhus i världen som säger ok vi använder Reiki som en vetenskaplig metod. Många luras in i att tro det.

Man skriver Reikiböcker med hänvisning till Reiki fast man använder sig av påhittade metoder och aktiveringar. Tyvärr betalar många ganska dyra pengar för att som de tror, lär sig Reiki fast de lär sig andra påhittade healing-metoder som inte har med Reiki Ryoho att göra. När de kommer till mig och lär sig riktig Reiki som jag brukar säga blir de ofta både ledsna och besvikna när de förstår hur grundlurade de har blivit. De känner och upplever stor skillnad på aktiveringen av Reiki och hur de upplever själva Reikiflödet.

Jag har ingenting emot healingmetoder men jag tycker att man ska ta bort ordet Reiki ur de healingmetoder man hittar på för att inte förvirra och faktiskt ljuga och lura människor.  Det jag märkt är att många sk Reikimasters föredrar att fortsätta med att lära ut healing-metoder som inte är Reiki för de tjänar helt enkelt pengar på.

För de är inte intresserade av den andliga aspekten av Reiki som är den sanna Reikin. Finns det sann Reiki eller äkta Reiki.? Ja jag menar det för en av mina lärare bor i Kyoto, är tibetansk munk, och pure land buddhist han är en av flera som utforskat och lärt sig Reiki från en av Hayashis elever. I min mening kan man nog inte komma närmare sanningen om Reiki än vad min japanska lärare undervisar om.

Därför tänkte jag dela några få reflektioner för att hjälpa  dig att förstå Reiki Ryoho bättre framför allt ta död på myter jag läser och ser om Reikimetoden

Här kommer myter jag vill ta död på som man påstår inom Holi fire Reiki

Riktig Reiki är en muntlig tradition vilket all bra undervisning är. Du kan inte lära utan att öva och sedan kommunicera med din lärare. Läraren ger dig instruktioner och du utför dem sedan stämmer ni av muntligt hur det gått för dig. Det är så du lär dig Reiki det är också så jag arbetar så varje elev jag utbildar får en personlig och individuellt utbildning. Nturligtvis inget man blir rik på men jag vet att mina elever om de är hängivna övningarna också lär sig att praktiskt använda Reiki i sitt vanliga liv. Och de gör stora förbättringar, upplever mindre förvirring och känner att de har ett verktyg för andlig praktisk resten av livet.

Jag kan ta en liknelse tänk dig att du ska lära dig räkna, tror du verkligen att du skulle förstå matematik om du inte haft en lärare som stegvis undervisade dig? Reiki är därför en muntlig tradition mellan lärare och elev och det är så jag undervisar.

Man påstår att jordens och människors frekvenser har ökat och därför ”räcker inte den gamla Reikin till och man måste få nya initieringar:  Det är lögn det stämmer verkligen inte.

Människors möjligheter att ta emot högre frekvenser har uteslutande med vår personliga medvetenhet att göra. Desto högre frekvenser desto mer kan vi expandera och omsluta i vårt medvetande. Reiki är alltid Reiki när vi utvecklas kan vi också använda oss mer av Reiki men det har ingenting med den öppna digitala världen att göra.

Leva livet bra är nyckeln.

Rei= den andliga upplevelsen, Ki = den livsenergi som strömmar genom våra inre organ och i våra kroppar. Detta tillsammans är Reiki. Desto mer du lever ett liv i medvetenhet och sanning så flödar också Reiki genom dig därför att Reiki Ryoho är en andlig praktik för att nå mer och mer upplysning. Därför behöver vi inga påhittade metoder för det utan bara öva på att praktisera Reiki. När du lär dig saker i livet, får aha upplevelser får du små mini-upplysningar kan man säga. Det utvecklar din Rei alltså din andliga upplevelse av livet.

Beroende på vilken Reiki du lärt dig förstås.

Om du läser av, håller händerna i luften när du ger Reiki och ger en massa råd i samband med Reikiutövandet – då är det inte Reiki Ryoho utan någon påhittade modern metod som inte gör att du får tillgång till varken Rei eller Ki och du kommer inte att utvecklas. Reiki är inte bara livsenergi det är mer än så.

Inom tex Holi fire Reiki så menar man att deras sätt att aktivera Reiki skulle vara starkare eftersom det dragits genom lärare och elever i 100 år. OK, kanske gör man så i Holi fire Reiki men i Reiki Ryoho aktiverar man inte Reiki på det sättet.

Här är en av de falska illusionerna som en fd elev skickade till mig om Reiki vilken jag tycker är en ren lögn och lurendrejeri då vet man inte hur varken människor eller energi framför allt inte Rei och Ki verkar inom oss.

Jag förstår om de känner att de måste uppgradera sina elever hela tiden eftersom det inte är Reiki så behöver man nog uppgradera sina personliga energier. I Reiki behöver man inte det för det ordnar Reiki när du använder och praktiserar det. Har du steg 1.2.3 hos mig har du allt du behöver för resten av livet sedan är det bara att öva, öva och öva på att leva balanserat för grunderna i Reiki handlar om att lära sig känna balans eller obalans inget annat. Du behöver inte uppgradera dig och betala mer pengar för varje gång för att få ”rätt” frekvens.

Det japanska sättet att dra ned Rei Ki i människor kallas Reiju och det används i Japan och har gamla traditioner både inom buddhismen och shintoismen för att dra ner mer ljus. Inom Buddhistiska traditioner så är ljus densamma som upplysning och när vi inte känner oss själva då har vi delar av vår personlighet som är oupplysta.

Både symbol 3 och 4 i Reiki är japansk skrift som åkallar det högsta ljuset. Det är därför ingenting i Reiki Ryoho som går igenom kroppen på läraren som man påstår inom Holi fire Reiki. Symboler hjälper dig att tona in på målet och när du en dag kan det då behöver du dem inte längre.

Men för att förstå detta så behöver man antagligen vara ganska införstådd med buddhistiska traditioner och framför allt hur en enskild traditioner utövades i Japan för 100 år sedan. Man pratar om att Mount Kurama är den plats på vilken Mikao Usui grundaren av Reiki fick till sig metoden. Då kan det vara bra att veta att Samurajer har i 100 tals år åkt till berget Kuarama för att vara så nära himlen som möjligt och kunna inspireras av ”spirit”. En Samuraj som ska ut i krig behöver kunna vara i den allra största närvaron med sig själv. Många av Samurajernas stridskonster blev med tiden olika Budosporter.

En av de stora avgörande olikheterna Holi fire är att man gör tändningar, vägledda meditationer för att eleven ska få upplevelser. Detta för att eleven ska bli mottaglig i sitt sinnestillstånd (står i deras manualer) och slutar prata. För mig låter det väldigt sekteristiskt och jag är alltid allvarligt försiktig med var och vilken frekvens som då dessa vägledda meditationer har.

Det är här ett av de metoder Holi fire Reiki skiljer sig från den japanska 100 åriga Reikin. För plötsligt anser man att man kan höja standarden på Reiki genom att göra vägledda meditationer. Det finns inga traditioner i detta, inget Japanskt, inga Reikitraditioner. För i den traditionella Usui Reiki gör man där man gör Reiju = alltså drar ned ljus ( ljus skapar medvetenhet) en lärare är absolut inget filter i de japanska traditionerna..

För mig är det en allvarlig skillnad på en healingmetod som kallar sig Reiki från den Reiki som ger oss andliga insikter och förståelse och är förankrad i traditioner från Japan.

Dessutom säger grundaren att dessa tändningar i Holi fire kommer från Gud vilket gör det indirekt till en religiös metod som är ganska typiskt för det kristna USA där man hittat på metoden. De menar också att upplevelserna i den påhittade metoden ska ge mer frid, kärlek och tacksamhet. Rent realistiskt är det ganska roligt att en enda person på jorden anser sig har kontakt med Gud och av Gud får en metod som uppgraderar något existerande som redan fungerar. I mitt stilla sinne undrar jag – vem är din Gud?

Då kan jag inflicka att frid, kärlek och tacksamhet är något som kommer inifrån genom att arbeta med sin egen utveckling i både relationer, tankar och känslor.

En tändning kan inte skapa det utan att dagligen arbeta med sin egen utveckling, ta ett personligt ansvar för sitt liv. Lära känna skillnaden på balans och obalans. Aktivera må bra hormoner, närvaro och medvetenhet som Reiki Ryoho hjälper dig med. Därför är det jättebra om du lärt dig riktig Reiki att vara med på Reikiträffar med andra, utforska Reiki och ha en lärare som du kan fråga hur du praktiskt kan använda din Reiki.

Holi fire Reiki är en typ av Reikienergi som är baserat på Holy fire energi!! Alltstå inte baserat på Reiki. De menar att Holi fire nämns i biblen ( religöst) och att ett spiritualistiskt medium berättat för dem att Holi fire kommer från Gud.

Jag undrar stilla vilket moln Gud sitter på.

I den japanska Reikin har man haft ceremonier och ritualer för att dra ned mer ljus och Reikisymbolerna behöver ingen extra kraft eftersom de är texter, tex Day Ko Myo den fjärde symbolen när vi ritar den så säger vi samtidigt , ”det högsta briljanta ljuset” och då undrar jag verkligen hur man i Holi fire fått det till att det kommer från Gud i bibeln?.

Den helige ande och Jesus tog energin till jorden först. Alltså har den funnits i typ 2000 år man kan ju fråga sig vad det var innan? Eftersom akupunkturen är ca 6000 år gammal och där talar man om Ki energi.

Nej när jag ser och läser allt detta, jag fått berättat av elever som gått Holi fire och bytt  Reikimetod så känner jag bara att det är så många inte bara i Sverige utan i hela världen som blir lurade på vad Reiki är. Det värsta är nog enligt mig att det som verkligen är Reiki, som är enkelt att lära, enkelt att praktisera plötsligt blir något intellektuellt komplicerat att förstå. Och det är inte Reiki Ryoho.

William le Rand berättar och beskriver också hur han haft 2 begåvade kanaliserade helare som kanaliserat upplysta varelser. Jag undrar verkligen eftersom jag vet att varje dimension även den tredje som vi lever i har upplysta varelser. Men jag undrar vad upplysta varelser har med Reiki Ryoho att göra? Eftersom den japanska Reikin inte är kopplad till varelser, entiteter inte ens de upplysta. Rei= en andlig upplevelse, Ki= den livsenergi som strömmar genom våra inre organ och fysiska kroppar. Det var den andliga upplevelsen Samurajerna hade på berget som gav dem inre stillhet och insikter.

Jesus var då enligt Rand den andliga mästare som introducerade holi fire på jorden med det försöker han skapa ett ursprung för Reiki som är 2000 år gammal istället för 100 år som Usui Reiki Ryoho är. Usui använde sig av japanska traditioner för upplysning och de som går Reiki för mig får lära sig mer om det eftersom den andra symbolen i Reiki, Se he ki är en symbol för att bjuda in den vita Buddhan – Amitabha Buddha som är symbolisk för ljus inom all buddhism. Kanske är det så att man behöver förstå Buddhismen för att förstå Reiki och en kristen kan ju förstås inte det. Symbolen är oviktig det är kunskapen bakom som är viktig.

Den 23 januari 2014 upplevde William Rand att holi fire och han introducerade energin för sina Reikielever som upplevde den stark. Jag tror de upplevde den stark därför att Rand inte använt sig överhuvudtaget av Reiki så han uppdaterade endast sin egen healing-metod han döpt till Reiki med efternamn. Hur mycket var placebo när en ”stor andlig lärare säger något” du sitter inte i klassrummet och ifrågasätter då gissar jag. Att mötas människor i helande, meditation och ljus skapar alltid någon form av ”halleluja” upplevelse tills vardagen knackar på dörren. Det är därför inget konstigt

2008 isch, gick jag Karuna Reiki på den tiden trodde jag verkligen att det fanns mer att lära genom symboler.  Men när jag väl gick kursen så insåg jag att det är rena lurendrejeriet.  Därför att symbolerna var påhittade av spiritualistiska medium som kanaliserat dem genom sin egen världsbild.

Totalt skulle man använda 10 symboler och Karuna Reiki skulle få lidandet att upphöra. Fokuserar man för mycket på de påhittade symbolerna blir det lätt ett intellektuellt trams i huvudet. Du får absolut inte kontakt med dina känslor som du får om du sitter ned varje dag och gör japansk Reiki. Man skulle använda rökelse för att ”rena” som är ytterligare en metod man kidnappat från japanska tempel ceremonier med den skillnaden att i Japan gör man renings-ritualer med vatten för att släppa taget om alla bekymmer och gå in i templet med öppna och fördomsfria känslor och tankar. Katarsis som det kallas på grekiskan. Medans man i metoden kallar det negativ energi. Det finns ingen negativ energi för hur vi upplever energin i ett rum är upp till den som upplever det. Vi människor är olika och kommer att uppleva känslor, tankar och energi olika det som är negativt för dig kan vara något annat för mig.

Sedan skulle man fokusera på skuggjaget för att lösa upp sina skuggsidor genom alla dessa knepiga symboler. Ja du hör ju själv. Det finns inga genvägar till självkännedom förutom den egna medvetenheten och att hantera det man möter i livet. Definitivt inga symboler som löser upp det svåra inom dig. Det är något du måste hantera i ditt vanliga liv och styrkan till att göra det kan du bara få genom att ge dig själv daglig Reiki utan kanaliserat trams.

Förstå vad Reiki är för att arbeta med ljus och medvetenhet och ta ansvar för din dagliga livsupplevelse.

När Rand säger att han upplevde ett högre medvetande med holi fire så förstår ju jag att det är för har man inte fått insikt om vad Reiki är då kanske man upplever sådana medvetande-höjningar. En vanlig Reikiutövare upplever hur det går bättre och bättre att hantera sitt liv i vardagen.

Min erfarenhet av är riktigt Reiki är att du upplever det i ditt fysiska liv genom den självkännedom du får och närvaron du upplever.  Det finns inget  puss och kram eller ljus och kärlek eller halleluja. Då är man mest troligt påverkad av något som vilseleder dig från dig själv kanske rent av beroende av andra för att känna sig lycklig.

Reiki är en andlig praktik när man förstår hur den fungerar, hur du använder den och  förstår de viktiga traditioner Reiki kommer ifrån. Mikao Usui satta samman en metod Reiki Ryoho genom fysisk handpåläggning och mentalt fokus eftersom en stor del av praktiken kommer att påverka hur du fokuserar dina känslor och tankar. Men förståelsen för Reiki Rei= den andliga aspekten av livet eller Ki=den genomströmmande livskraften. Den har alltid funnits i alla kulturer i årtusenden, varken Jesus, Japanerna, Kineserna  eller Gud har uppfunnit den. Bara skapat olika formera att praktisera den genom. Där kan vi människor lära oss att välja vägar så vi inte bli begränsade i vår utövning av Reiki

De elever som kommer till mig som gått holi fire Reiki och går om Reiki för mig, de får omvälvande förståelse för vad livskraft är, vad balans och obalans är, framför allt vad Reikimetoden är.

Var därför försiktig med alla metoder som är kanaliserad av medium, påhittade, som inte har traditioner som den ursprungliga Reikin från Japan som Usui ( Hayashi) praktiserade. Det finns massor av healing-metoder att välja bland och det är som jag skrev i början inte lätt att välja.

Har du gått en Reikikurs som inte hjälper dig att hamna rätt. Då har du antagligen gått Reiki med någon metod som lagt till Reiki för att kunna sälja mer, få dig att tro att alla tillägg vare sig det är kundalini, imara, holi fire, karuna, eller någon av de hundratals metoder som kallar sig riktig Reiki och menar att de uppgraderat Reiki genom sin metod.

För mig är det att luras och jag tycker det är allvarligt att lura människor. Men förstås människor som fokuserar på att tjäna pengar istället för att lära ut en andlig praktik kan nog påstå vad som helt.

Människor som tycker du ska uppdatera dig hela tiden och betala mer. De har precis det rovdjurs beteende jag ofta talar om som också hör till den tredje dimensionen eller det blinkar dollar tecken i ögonen på dem.

Var medveten om att det finns många myter om Reiki. Min japanska lärare är så fantastisk därför att han gissar inte som många internationella lärare gör. Om det inte går att verifiera något så säger han som det är , det vet vi ingenting om.

Alla människor är ansvariga för sitt val i livet, känner du att det skaver är det bättre att byta inriktning än att lura dig själv. I Sverige behöver vi prata mer om detta var det kommer ifrån, Reikiförbundet är inte idag representativt för vad Reiki Ryoho enligt japanska traditioner är och borde kallas sig svenska healingförbundet istället.

Solkarina Sinnligkunskap®

Här kan du läsa mer om den Reiki jag utövare

Comments are closed.