Utvärdering efter sorg och förlusthantering

Vad är skillnaden på affirmationer och attraktionslagarna?
2023-05-07
I Media
2023-05-16

Alla som går mina långa utbildningar erbjuds att delta i sorgebearbetning. Här har jag samlat deras senaste omdömen från sorgkursen

I Sorgebearbetning arbetar vi efter ett program med en specifik och tydlig metod.

Den här kursen har verkligen hjälpt mig att se klart på och reda ut allt jag gått och burit på under flera år sedan min skilsmässa, och i mångt och mycket även sådant jag burit på sedan jag var barn, man ser ju trådarna tillbaka. Det var så skönt att få hjälp att se det för vad det var – utan att analysera eller lägga till några om eller men – bara blotta precis allt, och sen släppa taget om det. Tänk att under flera år har jag försökt analysera varför hen gjorde som hen gjorde och anklaga mig själv för det jag gjorde eller inte gjorde, hittat på oändligt med ursäkter och försvar, eller förgäves bara sökt svar på frågan “varför?”. Nu kan jag ägna mig åt bättre saker. Jag känner mig mycket lättare och kunde med hjälp av kursen äntligen lägga min skilsmässa bakom mig. Strukturen i kursen är så enkel att följa och resultatet är så mycket bättre än jag vågade tro innan jag gick kursen. Det bästa är att den här metoden kan användas för alla förluster/sorger i livet.

Jessica

Kursen bestod i sju steg. Varje gång började vi med att var och en fick möjlighet att berätta om vad som hade hänt sedan tidigare. Det var fint att få dela sina egna tankar och funderingar, men även att höra om andras upplevelser. Ibland var det som de andras upplevelser påminde mig om saker som jag själv hade upplevt men det var som att jag behövde den andra personens historia för att själv kunna minnas. Så den biten var väldigt värdefull för mig. När vi sedan jobbade i samma par med våra egna försluster som kändes det väldigt bra att få dela det privata med samma person, det kändes tryggt och fint.  

Att jag började förlustkursen var inte helt självklart. Jag tyckte att jag hade förlåtit min närmaste familj för den dysfunktionella barndomen som jag upplevde. Så jag tänkte att det kunde ju vara intressant för att se om något dök upp. För mig var det lite som att öppna Pandoras ask. Även om jag hade förlåtit mentalt så fanns all smärta kvar obearbetad. Jag kunde se hur den här smärtan har påverkat mig och min självbild, och styrt mycket av mitt liv.  Det här har jag burit så länge. Det var väldigt smärtsamt att upptäcka detta och förstå hur jag har låtit detta påverka så mycket av mitt liv samtidigt som jag trodde att det var bearbetat. Det har varit så värdefullt att får utforska den här delen som jag annars inte skulle ha fått tillgång till. Den här kursen hjälper mig att hitta kärleken till mig själv och läka.

Kursen bestod i sju steg. Varje gång började vi med att var och en fick möjlighet att berätta om vad som hade hänt sedan tidigare. Det var fint att få dela sina egna tankar och funderingar, men även att höra om andras upplevelser. Ibland var det som de andras upplevelser påminde mig om saker som jag själv hade upplevt men det var som att jag behövde den andra personens historia för att själv kunna minnas. Så den biten var väldigt värdefull för mig. När vi sedan jobbade i samma par med våra egna försluster som kändes det väldigt bra att få dela det privata med samma person, det kändes tryggt och fint.  

Att jag började förlustkursen var inte helt självklart. Jag tyckte att jag hade förlåtit min närmaste familj för den dysfunktionella barndomen som jag upplevde. Så jag tänkte att det kunde ju vara intressant för att se om något dök upp. För mig var det lite som att öppna Pandoras ask. Även om jag hade förlåtit mentalt så fanns all smärta kvar obearbetad. Jag kunde se hur den här smärtan har påverkat mig och min självbild, och styrt mycket av mitt liv.  Det här har jag burit så länge. Det var väldigt smärtsamt att upptäcka detta och förstå hur jag har låtit detta påverka så mycket av mitt liv samtidigt som jag trodde att det var bearbetat. Det har varit så värdefullt att får utforska den här delen som jag annars inte skulle ha fått tillgång till. Den här kursen hjälper mig att hitta kärleken till mig själv och läka.  

Tack Solkarina, min speciella parhäst och gruppen! Nina

När jag började sorg och förlusthanteringskursen så visste jag att jag hade några sorger med mig i bagaget. För mig var sorger och förluster större saker tidigare, medan jag nu under och efter kursen har lärt mig att det kan finnas stora som små som ligger och skaver och tar mycket energi. Jag har lärt mig hur de kan komma till uttryck och hur vi som människor hanterar våra förluster på olika sätt. Vilka beteenden som kan grunda sig i sorger och förluster samt hur människor runt omkring kan i all välmening säga saker som hindrar oss från att sörja.

Jag lärde mig att de sorger jag kom för att bearbeta inte var de största och de jag först behövde bearbeta. Jag hittade under kursen en viktig nyckel, något som jag visste om sedan tidigare till viss del men inte förstått vidden av och hur den sorgen och förlusten påverkade mitt liv och mina beteenden.

Jag känner att efter sista tillfället var det en stor sten som lättade från mitt hjärta och jag känner tillit till framtiden. Nu ser jag fram emot att bearbeta fler sorger och förluster och se hur de lättar mitt hjärta och frigör mer energi. 

Jag är så innerligt tacksam till att jag gått denna kurs hos Solkarina. 🙏🏼 Nu har jag redskapen jag behöver för att bearbeta fler av mina sorger och förluster och säga farväl till dem på riktigt.

Solkarina är en fantastisk lärare som stöttar och vägleder på bästa sätt. 

Alla har vi våra sorger som vi bär på och tänk vad fantastiskt skönt att kunna lätta sitt hjärta och släppa de tunga känslorna.

Stort tack till Solkarina!🙏🏼💕🤗

Hel Solkarina!

”Sorgebearbetning är ett sätt att förstå sig själv. I kurslitteraturen med samma namn fick jag insikt i hur dåligt jag (och andra) är redo att klara av förluster och sorger som vi stöter på i livet, och hur svårt det är att hjälpsamt stötta andra i sin smärta. Vi lär oss, steg för steg, en handfast metod för att våga se, uttrycka (för sig själv) och sedan släppa förluster utan bitterhet. Vi blir påminda om att sorg är normalt även och vi ofta får rådet att vill varje pris trycka undan smärtan på olika sätt.

När man går kursen Sorgebearbetning tillsammans i grupp och med en trygg kursledare, kan alla, utifrån sitt eget liv, komma vidare i sin egen utveckling och må bättre.

Kursen Sorgebearbetning rekommenderas varmt. Tack Solkarina för att du ser varje elev!  ”

Till en början var det min relation med pappa som gjorde att jag ville gå sorgbearbetningskursen. Men snart upptäckte jag att det var en annan relation jag behövde reda ut först.

Även iden om att det finns en teknik för att bearbeta sorg tilltalade mig eftersom jag alltid varit nyfiken på hur vi människor fungerar.

Det var med en viss tyngd och lite oro som jag anmälde mig till kursen. Det är ju svårt att lyfta fram och börja nysta i saker som har varit jobbiga och sårande.

Men kursen är uppbyggd på så vis att man steg för steg får tydliga instruktioner och uppgifter som känns hanterliga. Så läggs pusselbit efter pusselbit och man närmar sig det slutliga målet, att bearbeta en sorg. Det handlar inte om att glömma bort en person eller händelse utan att få ett mindre känsloladdat och mer distanserat förhållningssätt till det man upplevt. Som resultat följer en känslan av när en tyngd släpper i kroppen och lättnad infinner sig.

Förutom att vid kursens slut ha bearbetat två för mig komplicerade relationer så har jag dessutom, lärt mig ovärderliga saker om att leva. Som till exempel vad sorg egentligen är för något. Det handlar inte bara om en närstående person dödsfall utan allt som orsakat en rubbning av det liv man fram till nu varit van vid. Alltså kan en till synes liten sak som en omplacering på jobbet betraktas som en sorg. Det känns så respektfullt att inför mig själv betrakta allt som har varit jobbigt för en sorg. Det var detta nya sätt att se på sorg som fick mig att omvärdera vilken relation jag behövde reda ut allra först.

Jag upptäckte som sagt ganska tidigt att det inte var relationen till min pappa jag skulle ta tag i först, utan relationen till en kompis jag fick i 7 års ålder. Det visade sig att just den relationen var orsak till flera sorger jag senare haft i livet. Som depression, minskat förtroende i senare kompisrelationer och minskad spontanitet och glädje i mina möten med andra människor fram till nu.

Jag har insett vad jag använt mig av för flyktiga beteenden när jag gått igenom sorger hittills livet. Nu vet jag hur man ska bete sig när någon annan går igenom en sorg och hur man ger en hjälpande kram!

Jag har nu också en förståelse för innebörden av att man bearbetat något och inte och hur det känns att ha bearbeta en sorg. 

Allt detta på 8 träffar med tid för egenarbete mellan gångerna.

Resultatet av kursen är att jag känner en trygghet i att jag kommer att hantera kommande sorger med mer acceptans och som en naturlig del av livet. Jag känner förtroende för att jag kommer att kunna stötta mina nära och kära när de kommer att gå igenom sorger.

Det vackraste av allt är att jag fyllt igen ett hål jag burit inom mig. Jag har nu fyllt det med den självkärlek som jag sökt efter hos andra i större delen av mitt liv.

Anonym

Jag har nu en teknik som jag kan använda för att se över fler relationer i mitt liv för att sluta ha saker som ligger och skaver. Resultatet av det är en glad, spontan och kärleksfull person som.

Jag vill slutligen tacka kursledaren Solkarina för hennes fina handledning, hon har en förmåga att få alla att känna sig sedda och hörda. Hennes långa erfarenhet av att hjälpa människor är en stor  trygghet när man behöver ta fram sitt mod för att börja titta på saker i ens liv man inte velat ta tag i tidigare. Jag skulle tipsa alla om att gå den här kursen.

Jag har fått en helhetsförståelse om vad sorg och förlust innebär och att det finns verktyg att ta sig igenom den.

Jag är mycket tacksam att jag fått gå utbildning med Solkarina. Hennes ledarskap och kunskap kan lotsar mig vidare i livet. Kombinationen av sorg kursens uppbyggnad i olika steg och zoom-träffa är mycket bra och utvecklande. De olika stegen gör att det inte känns allt för tungt att gå igenom förlusterna man varit med om, och följer man stegen går det lättare. Att får gå igenom vad alla upplevt av de olika övningar är mycket lärande. Att får känna att min förlust är varken mindre eller mer än någon annans förlust har jag lärt mig under kursen. Jag och många fler har inte vågat eller haft möjligheten att sätta ord på förluster och sorger vi upplevt. Det är ju så klart jobbigt men så viktigt och skönt efter. Att får prata om det och att någon lyssna är befriande. Att göra det i en trygg grupp med Solkarina har gjort att jag kan lämna det bakom mig och se det som erfarenhet i livet.

Samtidigt som jag fick sätta ord på min upplevelse. Har jag fått förmånen att lyssna på andras livs historier och även fått läkning därigenom. Jag har fått mycket kunskap om sorg och lyssnande. Har igenom arbetslivet alltid arbetat med människor och möt både glädje och sorg. Jag kan nu titta tillbaka och se vad jag gjort mindre bra då jag saknade kunskap om sorg och jag kan också se vad jag gjorde bra i bemötande av sorg och förluster. Jag känner att jag skulle kunna utbildar mig vidare i detta för att det är så stort och fler behöver kunskap.

Jag har framför allt lärt mig sätta ord på mina upplevelser av mina förluster och livet känns lättare, när jag stängde av datorn i går och kursen var avslutad kände jag mig glad och sjöng.

Tack Solkarina för din kurs och kunskap du delar.

Önskar dig en fin dag.

Ylva

Släpp dina sorger och smärta och känn dig fri! Det är verkligen en kurs i självkännedom som varje människa 

borde gå! Detta är ett verktyg som du har nytta av hela livet samt hur du skall bemöta dina medmänniskor att hantera deras sorger och smärta. 

Sorg och smärta behöver inte vara att likhetstecken för att någon har dött, det finns så mycket mer som sätter spår i oss. Jag tror inte det finns någon som inte gått denna kurs som känner sig fri från sorg eller smärta…det är vanligare än vi tror.  Så har du något som gnager inombords så

Gå kursen och du kommer garanterat inte ångra dig! 

Så här då tänkte jag….

Mvh Maria 

Comments are closed.