Det finns ingen japansk Reiki

Utbrändhet och klassisk japansk Reiki
2021-12-19
Omdömen och referenser dimensionsmedium
2022-01-01

Visste du

Tron på en ”äkta” japansk Reiki finns inte. Därför att Mikao Usui grundaren av Reiki hade inget strikt system som han lärde ut Reiki efter. Desto mer du lär dig Reiki så förstår du också mer hur Reiki alltså livsenergin fungerar och agerar inom oss. Det är medvetande träning skulle jag vilja säga. Det är därför som den tredje graden i Reiki också kallas mystikerns väg. Alla vill på något sätt komma tillbaka till den ”äkta” Reikin och någon ”äkta” Reiki finns inte. Det vi i väst kallar healing kallar man i Japan Reiki det är samma sak. Det är därför vi i stället ska fråga oss själva hur varje enskild lärares filosofi och förståelse för Reiki är. Ingen vet idag hur grundaren i Reiki tänkte!

Takata lärde Reiki till 22 olika lärare som alla gör Reiki olika. Takta lärde sig Reiki av Hayashi och jag har lärt mig Reiki av 3 lärare som har Hayashi som anfader och ingen av dem gör samma Reiki. De använder inte ens samma symboler.

I väst kan man lära sig Reiki som både kallar sig Usui Reiki och Japansk Reiki fast man inte har samma initieringssystem nämligen Reiju. Trots det så är det också Reiki och människor som lär sig olika Reikisorter får kontakt med livsenergiflödet. För det är ju Reiki – livsenergin.

Det finns därför ingen min eller din Reiki som är bättre eller sämre. Inte heller finns det äkta japansk Reiki och icke japansk Reiki. Vi använder samma terminologi som bygger på livsenergi. Det jag menar skiljer sig är förståelsen för just hur livsenergin flödar.

En lärare kan självklart inte förmedla något de inte kan själva. Hur skulle en svensklärare kunna lära oss grammatik om de inte kunde det själv? Hur skulle en lärare på trafikskolan kunna lära oss köra bil om denne inte själv kan det och övat? Hur skulle vi kunna lära oss cykla genom att läsa en bok utan att öva praktiskt. Det finns en uppsjö av healingmetoder och Reikimetoder.

Jag tror vi kommer att välja utifrån den medvetenhet vi har.

Desto mer erfaren en lärare är desto mer kan de också lära dig. Det är ganska logiskt. Samtidigt som tiden du praktiserat Reiki inte självklart ger dig mer kunskap. Har du praktiserat Reiki sedan 1995 men jobbar heltid på annat jobb så kommer du med stor sannolikhet att ha mindre erfarenhet av Reiki än den som praktiserat Reiki sedan 2005 och gjort det varje dag och utbildat många i Reiki. Kunskap kan inte värderas och kunskap kan inte mätas.

Det är därför vi drar till oss det vi själva är hela tiden. Det är därför jag väljer att göra utbildningarna på distans individuella eller i väldigt små grupper. Då finns tid att prata och fördjupa sig i varje elevs erfarenhet. Jag kan peka på deras erfarenheter och säga: Det där är Reiki, det där är inte Reiki. Lös det problemet så där med Reiki!

För mig är därför Reiki erfarenhet mer än tid och tradition. Med det menar jag inte att tradition är oviktigt. Men någon som lärt sig västlig Reiki kan göra lika bra Reiki som någon som lärt sig japansk Reiki. Det som skiljer är den förståelse som läraren förmedlar till sin elev.

Text Solkarina Sinnligkunskap Reikitidningen juni 2021

Comments are closed.