Våga se det oläkta
2022-03-13Hur du stödjer någon som går på cellgifter
2022-03-18jag besökte 2019 cancersupport i England där man ger Reiki i form av rehabilitering vid cancervård.
Med ett cancer-besked vänds världen upp och ner. Mitt i allt det här måste du hitta en fungerande vardag.
Visste du att till exempel Skottland har mest insjuknande med cancer i hela världen. Ca 32000 människor i Skottland är diagnosticerad med cancer. Det är en ökning med 12 % på tio år. Hur kommer det sig att så många insjuknar i cancer? Enligt Cancer Support Scotland kan det bero på många orsaker. Dåliga levnadsvanor som att man äter mycket socker, tobak, stress, stark UV-exponering, är för stillasittande, äter dålig och icke näringsrik mat och det finns asbest i många hus i Skottland.
När du får en diagnos om att du har cancer börjar en resa kantad av oro, ängslan, utmattning, smärta, förlust av ditt gamla liv, man tappar bort sig själv, ingen kontroll över händelser och förlopp. Utöver det kommer också finansiella bekymmer. Hur länge är jag borta från mitt arbete, kommer jag någonsin arbeta igen, hur betalar jag mina räkningar med minskade inkomster och vem ser efter min familj när jag inte längre finns. Det är en ofattbar stress att få ett cancerbesked.
En intervju gjordes med Jim som hade fått ett cancerbesked för något år sedan. Han berättar att han jobbade i fitness-industrin och hade fyra egna företag. Det fanns alltid arbete och han jobbade mycket övertid. Hans cancerbesked kom som en chock för honom. Han ögon tåras och han säger att det var som ett trauma för honom och han blir känslosam när han pratar och tänker på det. Han genomgick strålningsbehandlingar, fick medicin och använde sig av cancer support center behandlingar. Han berättar att något händer med en när man börjar se döden i vitögat och man funderar på vad man verkligen ville göra.
Han började att studera spanska för att få ett mål som han kunde uppfylla framledes. Hans dröm var att få resa till Spanien.
Han poserar för ett kort på honom och plötsligt frågar han om han får ta på sig sin hatt. Han plockar fram en keps som han har fått från sina barn. På kepsen står det ”Make Jim great again”. Det är inte svårt att bli starkt berörd och man inser att hela familjen måste ha genomgått en känslosam resa. |
Det är inte heller helt lätt att vara en anhörig familjemedlem. Det får passivt stå bredvid och titta på och känner sig hjälplösa. De brukar känna oerhörd maktlöshet. Därför brukar de på cancer-centret även erbjuda komplementära behandlingar, stresshantering och samtalsterapi för de anhöriga.
I Skottland (Glasgow) bestod Gartnavel General hospital av Beatson Cancer Charity. Dit fick man komma och få komplementära behandlingar (det var en kombination av aromaterapi, reflexologi, massage och Reiki). Det var alltså inte en renodlad Reikibehandling. Beatson Cancer Charity var ett center man fick gå till under pågående cancerbehandling. Det var oftast undersköterskor och sjuksköterskor som hjälpte till på centret.
De var van att ta hand om cancerpatienter och visste ganska väl vad som händer både mentalt och fysiskt när man genomgår en cancerbehandling med strålning och äter starka mediciner.
Det gick att få gratis hårklippning, de hade perukprovning, de hjälpte till att knyta scarf runt huvudet och hjälp och tips att sminka sig naturligt (utan att behöva se ut som en clown).
Möblerna var färgglada och även anhöriga fick följa med dit och få hjälp. De erbjöd också gratis lättare dryck och förtäring. De gick också att få samtalshjälp hur man kan leva som cancersjuk med mindre inkomst.
Mina tankar gick och jag funderade på hur vi hjälpte våra cancersjuka i Sverige. Forskade vi bara på att hitta ett botemedel mot cancer? Jag måste också säga att de var exemplariska och en förebild på hur man hjälper cancersjuka och deras anhöriga. Jag önskar att Sverige anordnade något liknande.
Vi stannade till och fikade i cafeterian. Plötsligt är det en person som går fram och ringer i en uppsatt ringklocka. Allting stannar upp. Sorlet tystnar och alla börjar applådera. När man ringer i klockan har man blivit friskförklarad från cancer. Det känns så stort och alla blir så glada för att personen ifråga är friskförklarad. Ett liv som har blivit räddat! Ett ljus i mörkret! |
Maggies i Glasgow var en form av hospice där alla fick komma och bara vara. Det låg bredvid sjukhuset. Det gick bra att komma oanmäld. Det var ett fantastiskt vackert glashus med underbart vacker inredning. Utanför fanns det vackra vyer i form av engelska trädgårdar. De bjöd på lättare förtäring och även anhöriga fick gå dit.
Det erbjöds aktiviteter som till exempel yoga, tai chi, meditation, handarbete och hur man skriver ett testamente. Det fanns också rådgivning om hur du återgår till ditt arbete och hur man kan klara det ekonomiskt. Tanken slog mig att man är inte bara sjuk, man har ekonomiska bekymmer för att man har mindre inkomst och oro inför framtiden. Vilken enorm påfrestning det måste vara! När man går igenom livskriser brukar man ofta revidera sina val i livet. Många reviderade sitt val av yrke.
Väl efter att man var färdig med sina behandlingar på sjukhus fanns det ytterligare ett cancercenter. Det var en gammal kyrka där organisationen Cancer Support Scotland (Calman Center) höll till. Där erbjöd man en kombination av olika komplementära metoder där också Reiki var en delkomponent. Allt det här startade med att cancerläkaren Calman gjorde en cancerfond när han dog. |
Fonden försedde dem med finansiella medel och gjorde det möjligt att bygga upp cancersupport. De flesta som arbetar på Maggies och Cancer Support Scotland är volontärer (med några få undantag). De har också olika insamlingsevent för att få donationer och få in finansiella medel.
De är verkligen ett föredöme att ta hand om cancerpatienter och jag önskar att vi kommer få något liknande i Sverige. Kanske ligger det på oss Reikiutövare att introducera iden i Sverige. Vad vet jag? Men en sak är säker att ett volontärt Reikicenter bredvid ett sjukhus skulle vara välgörande för alla.
Det fanns olika volontärer på de olika centrarna. Det fanns samtalsterapeuter, behandlingsterapeuter (varav Reiki var en delkomponent), receptionister, administratörer, personer som höll i insamling av donationer och hittade sponsorer, frisörer, trädgårdsmästare och organisation av supportgrupper. Allt det här gjordes volontärt. Behandlingsterapeuterna kom dit och arbetade volontärt tre gånger/vecka.
Det var en omfattande urvalsprocess för att bli behandlingsterapeut (vi benämner det bara som utövare) med en intervju för att avgöra om man var lämplig för uppgiften. Som terapeut behövdes givetvis ett kunnande i komplementära metoder, utbildning komplementärt (en mindre utbildning som påminde lite om vår basmedicin), kunna samarbeta i teamet och en intern utbildning.
Den interna utbildningen lärde ut en skräddarsydd komplementär behandling för cancer. Man fick lära sig vilka psykologiska stadier man går igenom när man har cancer. Hur man möter människor med sorg. Det var med andra ord inte vilken som helst som hjälpte till volontärt på Cancer support center.
De berättade att efter genomförd intern utbildning brukade de bli åtråvärda på arbetsmarknaden. Det var därför många behandlingsterapeuter brukade sluta inom ett halvår. Det fanns dock undantag som vi fick prata lite mer med dem under dagen när jag gjorde studiebesök.
Här hittar du beskrivning på Reiki Ryoho
Från min bok Reiki naturligt helande och mjuk beröring år 2013
Solkarina Sinnligkunskap®