Hur du stödjer någon som går på cellgifter

Cancer support i Skottland
2022-03-17
Att stödja någon under stress och dödshot och få Reiki
2022-03-19

Jag föredrar att kalla det cellgifter eftersom det är gifter som ska ta död på cancerceller. Andra föredrar att kalla det cytostatika.

Jag blev själv opererad för bröstcancer i november 2021. De tog en tårtbit från vänster bröst och operationen gick bra tumören på 2 cm är borta. Men för säkerhetsskull så planerades sedan cellgifter vid 6 tillfällen var tredje vecka under våren 2022. Du kan läsa blogginlägget här

Det jag upptäckte när jag talade med mina Reikielever var att det var väldigt många av dem som redan gått igenom den här processen och blivit friska från olika sorters cancer. Många fler än vad jag visste eller som tidigare talat om det med mig. Kanske är det så att när man är frisk och inte längre går på cellgifter, när håret kommer tillbaka att man bara vill lägga den här tiden bakom sig.

När jag var i Skottland på studiebesök 2019 fanns en klocka där de som friskförklarats kunde ringa i klockan. Det blev alltid jubel och applåder och ingav också hopp till dem som hade pågående behandlingar, hopp om att de en dag skulle få ringa i klockan. Många människor får ringa i en osynlig klocka inom cancervården i Sverige för vi har en cancervård som är outstanding, helt fantastisk och människor som arbetar på onkologen och cancercentrum är också fantastiska människor. Läs artikeln här om Skottland

Jag tillhör dem som måste jobba fast jag går igenom cellgiftsbehandlingar. Jag har nu fått 4 av 6 och på måndag den 21 mars får jag den 5 cellgiftsbehandlingen. Men det är tufft, för behandlingen påverkar friska celler.

Jag tycker du ska läsa på här för du kommer med stor sannolikhet att ha någon i din närhet i framtiden som kämpar med cellgifter. Så vanligt är det idag. Kämpar de inte med cellgifter så kan det vara andra diagnoser som sänker den fysiska kroppen och du behöver vara medmänniska.

Jag ser själv tydligt att det finns människor som verkligen förstår den kamp man går igenom men det är lika många som inte förstår eller har förståelse och har knepiga förväntningar. Risken att du själv en dag behöver ta del av informationen om cancer är stor.

Jag tror det är viktigt att kunna vara medmänniska.

Jag lärde mig tidigt i livet att njuta av varje frisk dag, människor som på olika sätt mött utmaningar i livet blir faktiskt mycket bättre på att njuta av varje dag och inte göra så stora draman av allting. Det är bara synd att många ska behöva bli sjuka eller krascha för att hitta den delen av sig själva. Vi har verkligen fått våra liv till låns en kort tid på jorden.

Läkaren jag igår träffade såg ut lite som en fågelholk, ”vidöppen mun” när hon fick veta att jag fortfarande arbetade. Men det var ett fantastiskt möte, hon hade verkligen tid att ”prata en stund” hon var väl bekant med alternativ medicin, örter och deras interaktion som jag förstod med evidensbaserad medicin. Inte bara det, hon kände också till det sjukhus i Skottland som jag varit på studiebesök till och var verkligen genuint intresserad av samarbete med evidensbaserad vård och det jag idag kallar MediReiki® där vi helt enkelt är en själavårdande hjälpande del till den som på olika sätt behöver vårdens eller andra instansers profession.

Där utbildningen verkligen lär oss att vara bättre medmänniskor genom MediReiki® eftersom det är vad jag lär ut under 3 helger med olika övningar och praktik. Det är inte självklart för alla att vara medmänniskor och att kunna lyssna på rätt sätt, bemöta på rätt sätt och vara närvarande på rätt sätt. Det kräver ganska mycket ”människa” och ”läkt människa” för att lära det. Iden föds inom mig att starta projekt i Umeå kring detta ämne då jag under min cancerbehandling kommit i kontakt med många läkare som är intresserade av kombinationen med alternativa metoder och evidensbaserade kunskap. Men jag kan säga att i det finns inga som helst ”new age” metoder, alla som lärt sig Reiki Ryoho kommer inte att platsa därför att man har för mycket filosofi och personliga åsikter inlagt i sin Reiki. I Skottland tex genomgick de rigorösa uttagningar som inte alla platsade till och efter det en ettårig utbildning för att arbeta som ett komplement till vården kunskap. Det var inga helgkurser i Reiki som vem som helst kunde ta som gjorde dem kvalificerade att arbeta så nära cancersjuka människor. Sverige har mycket att lära där! Att kalla sig healer är ingen kvalifikation.

Faktum är att alla kan inte sjukskriva sig och lägga sig på soffan och peta naveln när man blir sjuk utan ”the show must go on”. Vi kom båda överens om, jag och läkaren, att det också finns en viktig aspekt i att fortsätta livet som vanligt, utifrån vad man orkar. Jag har två möjligheter, antingen stänger jag ned mitt företag och sjukskriver mig eller så arbetar jag det jag kan och orkar, jag kämpar till juni då mina behandlingar är klara och jag ska vara ”frisk” igen. Därför är det en tuff tid, eftersom jag inte kan svara på mejl dagligen, inte boka alla behandlingar och vägledning människor önskar. Jag har bara mina långa utbildningar just nu och håller företaget flytande. Som tur är har jag mer än 30 års erfarenhet av det jag lär ut på helgerna så just den biten är inga som helst problem. Men som sagt, jag kan inte lägga mig på soffan eller börja vattna blommorna varje dag eftersom sjukskriven inte finns i mitt vokabulär. Just det är också en ganska skön känsla att jag har kreativa roliga saker att göra när jag orkar och det kommer ett liv sen.

En av farorna vid cellgifter är att neutrofilerna blir låga, de blir alltså så låga att du inte längre har något immunförsvar. Vilket i sin tur innebär att du inte längre kan hantera infektioner i kroppen, du har inget eget försvar kvar. Själv råkade jag ut för just detta jag hade legat hemma i två veckor och känt mig kraftlös, med urinvägsinfektion vilket är en vanlig biverkning då även slemhinnor blir svaga av cellgifter. När jag kom in till akuten på tisdagen låg nautrofilerna på 0,2 och jag hade feber. Feber är ju ett tecken på infektion och är allvarligt för den som inte har något immunförsvar kvar. Neutrofilerna bildas i benmärgen och är en av de vanligaste vita blodkroppar som finns i vårt blod och ska skydda oss mot bakterier och mikroorganismer.

Själv tror jag att jag var riktigt illa ute då jag kom in till akuten med feber, jag tror i ärlighetens namn enligt egen bedömning att jag aldrig tidigare varit så nära att kliva ur jordelivet. Eftersom jag stod på gränsen till andrasidan och min mormor och mamma mötte mig, en otrolig upplevelse som egentligen bekräftade allt jag tror på. Jag tänkte jag skulle göra en podd och berätta om just detta möte. Feber är som sagt inte bra när man får cytostatika eftersom feber är ett tecken på infektion i kroppen, när kroppen inte har något immunförsvar så blir också varje infektion, förkylning rent livsfarlig. Som utbildad dödsdoula så kände jag hur kroppen började stänga ned.

Jag är så tacksam till mina elever som bär sådant stort tålamod med mig just nu. Jag hade inte haft möjlighet att boka om bokade tider eftersom det blev så akut för mig.

Jag rekommenderar verkligen att se denna video eftersom du eller någon du känner kommer att möta detta någon gång under ert liv. Var förberedd, ha tålamod vi bor i ett fantastiskt land där vården är gratis. Vilket en av sjuksköterskorna och jag talade om. Han var från filipinerna och skakade på huvudet när han talade om vården där och att ingen vård var gratis. Han hade dessutom skrivit en C-uppsats om just bröstcancer och stress. Jag sa att jag tror att mycket stress ligger bakom just cancer och det var också hans slutsats, han vände sig till sjuksköterske studenten som var med och sa: precis det vi talade om sa han till henne och log. Sen vad som ligger bakom stress är en helt annan historia faktiskt, den som tror att det är bra att skynda, oroa sig osv ska tänka om och Reikiprinciperna som lärs ut i Reiki är väldigt bra. Grundaren av Reiki Ryoho sa också att den som kan leva Reikiprinciperna har också det mirakulösa botandet på alla sjukdommar. Intressant eller hur! det är sagt för 100 år sen. Du kan lyssna när jag berättar om Reikiprinciperna på på min podcast här

Vi har en fantastisk sjukvård i Sverige som vet vad de gör, de har färdig protokoll! för cancerbehandlingar. Det är också det jag talar om. Den andliga hälsan inom Reiki Ryoho alltså den holistiska delen hjälper mig att expandera mitt medvetande och se bortom den fysiska kroppens begräsningar.

Jag vill också slå ett slag för den här videon som faktiskt visar oss att du och jag aldrig vet vad en annan människa går igenom just nu.

Med det önskar jag dig en fin dag

Solkarina Sinnligkunskap®

2 Comments

  1. Elisabet Lindberg skriver:

    Jag har också opererat bort en tårtbit i bröstet,med en tumör som var som ett ägg.Sköldkörteln är också bortopererad pga av cancer.Min man ,mamma,svärfar,farmor,farfar och flera har dött i cancer.Så jag har varit med om en jobbig resa i livet.Så jag vet hur det kan vara.Skönt ör dig när du får den sista cellgifts behandlingen..Kram

    • Solkarina skriver:

      Hej, tack för din kommentar. Det är verkligen viktigt att vi delar vår resa som vi gjort. Jag har förstått att det är många som haft samma resa i livet men det är ofta inget man talar om. Det är så lätt i samhället att ha åsikter om var cancer kommer ifrån och det går inte att göra det. Den drabbar alla. Kanske är det därför det finns en tystnadskultur kring detta. Önskar dig allt gott och god hälsa / Solkarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 5 =