Rita en själskarta med dina tre tider på dagen

Tips när du kan ge Reiki
2021-11-03
Hitta meningen med livet
2021-11-03

Rita en själskarta, dina tre tider

När vi ska resa långt med bilen så använder vi oss a en bilkarta. När vi ska förstå våra subtila kroppar använder vi oss av en chakrakarta. På samma sätt som vi har en bilkarta som hjälper oss att hitta rätt när vi kör bil så kan vi göra en själskarta som hjälper oss att hitta rätt i vardagen.

Vi lever i en omvärld där det pågår mycket hela tiden. För att inte tappa bort sig själv eller tappa spåret i livet rekommenderar jag att du har ordning och reda på dina tre tider på dagen. För att du ska må bra och känna att du når mål och är framgångsrik i livet så finns det tre faktorer som är viktiga.

Du ska dela upp din dag i tre tider; arbetstiden, relationstiden och den egna tiden.

Den första delen av dagen ska du ha ett arbete du trivs att gå till. Du behöver ett arbete för att tjäna pengar så att du kan betala din hyra, mat och kläder. Utan försörjning kan du inte skapa en grundtrygghet. Var rädd om ditt arbete för om du kan ditt arbete utantill behöver det inte ta någon energi av dig. Rutinen du har i ditt arbete när du kan det är värdefull, för då tar det ingen energi av dig.

Att byta ett arbete är inte alltid det bästa för människor om man vill ha en meningsfull fritid. För att lära sig ett nytt arbete kommer att kräva mycket av din egen tid, fritiden. Det är som att gå i skolan med läxor på kvällen. Därför är det bra att du har ett arbete som ger dig en grundtrygghet. Arbetet tar ganska lång tid av en dag. När du arbetat 8-9 timmar finns inte så mycket tid kvar innan du behöver lägga dig och sova. Därför blir tiden på eftermiddagen och kvällen extra värdefull. Är du arbetslös ska den här tiden på dagen gå till att söka arbete eller utbilda dig. Är du sjukskriven ska du under den här tiden på dagen fokusera på det som är bra för din hälsa.

Den andra delen av dagen ska du använda för att vårda dina relationer. Fundera över vilka människor i ditt liv som är viktiga för dig. Sedan ska du se till att du varje dag gör något för att underhålla en god relation med de människor som är viktiga för dig. Vi klarar av att hålla goda relationer med ungefär ett tiotal människor varje dag. Om du inte vårdar dina viktiga relationer kommer du att utvecklas ifrån din närmaste familj och de vänner som är viktiga för dig. Bra relationer är ingenting man får gratis de måste underhållas ibland dagligen. Det är en illusion att ha flera hundra vänner på Facebook för du kan inte hålla dem närvarande i ditt medvetande hela tiden. Bestäm dig för vilka 5-10 människor som är viktigast för dig. Ta dig sedan en stund dagligen för att fundera över om du verkligen gjort allt du kan för att vårda dessa viktiga relationer. Vad kan du göra för att tillföra dem positiv energi? Vänta aldrig på att andra ska göra något utan släpp förväntningar och lär dig att skapa dina egna relationer.

Den tredje tiden är din egen tid och på den tiden kan du göra precis vad du vill. På den här tiden kan du göra saker som du inte behöver redovisa för någon annan människa.

Varje dag ska du ha egen tid där du kan ge Reiki, meditera, gå en målarkurs, lära dig dansa eller vad det nu är du drömmer om. Det vi gör på den tredje tiden är just det där som är så vansinnigt roligt att vi glömmer tid och rum. Det gör oss lyckliga och skapar en lyckokänsla inombords. Den egna tiden kan vara olika lång för olika människor. En småbarnsförälder har ofta inte lika mycket egen tid som föräldrar där barnen flyttat hemifrån.

Alla tre tiderna är viktiga och de ska ha sitt eget utrymme varje dag. När du ser över ditt liv och arbetar för att de tre tiderna ska få sitt eget utrymme kommer du att märka att du blir duktig på att sätta upp egna mål, sätta gränser och ta vara på ditt värdefulla liv.

Detta är kropp, själ och ande. Den första tiden, arbetet, det är kroppen, den andra tiden, våra relationer, det är själen. Den tredje tiden som är vår egen tid, det är anden.

Jag kan rekommendera att du utvecklar de tre tiderna med att göra en själskarta. Där du helt enkelt skriver ned vad du gör på en dag och hur mycket tid det tar. Då ser du om dagen räcker till eller om du behöver förändra något. Helt enkelt stryka en aktivitet. Är du arbetslös kan du använda din tid du skulle arbeta på för att utbilda dig, söka arbete och gå runt till arbetsgivare och visa upp dig. Är du sjukskriven kanske du kan hjälpa till någonstans ute i samhället där en extra hand alltid är välkommen. För att du inte ska tappa något socialt sammanhang. Det finns massor av frivilligorganisationer som behöver en extra hand. Är du sjuk kan ditt arbeta bestå i att fokusera på din hälsa på dagen och vad du kan göra för att förbättra den.

När en av mina äldre söner gick på gymnasiet tränade han karate tre gånger i veckan. Han arbetade också extra på OK-macken samtidigt som han nattvandrade för non-fighting-generation. Han hade fler projekt än så på gång. Jag såg hur han började bli mer och mer tunn i ögonen och jag såg att han hade för mycket omkring sig. När jag talade med honom så vidhöll han att han ville göra allt han gjorde. Han envisades med att dygnet räckte till för honom. För att få honom och förstå att hans tid var begränsad satte vi oss ned vid köksbordet, sedan skrev jag ned alla aktiviteter han hade och hur lång tid de tog på en dag.

Vi räknade med tiden i skolan, tiden för att äta och tiden för att ta sig till och från alla aktiviteter. Det slutade med att själskartan visade honom att han sov ungefär två timmar per natt.  Då fattade han. Han tackade omgående nej till en massa aktiviteter han hade på fritiden och höll sig till karate, skola och arbetet på macken.

I min familj är det inte bara en enda vuxen som gör hemarbetet, här hjälps vi alla åt med allting från städning, matlagning till tvätt och handling. Vi brukar ta ungefär 15-20 minuter per dag när vi plockar till, städar och snyggar till hemma. På 15 minuter har vi då fått effektivt arbete i 45 minuter och vi får alla mycket mer tid över till annat. Jag behöver inte lägga en timme om dagen på hushållsysslor. Att sortera sitt liv, att hjälpas åt kommer att hjälpa dig att känna att du lever ett mycket mer meningsfullt liv. Nu har ju jag stora tonårsbarn hemma och därför kan de hjälpa till. Det är förstås skillnad för dig som är småbarnsförälder.

Jag får mycket egen tid kan göra annat på när vi samarbetar. Fördelen är också att barnen lär sig om hemarbete den dagen de flyttar hemifrån så klarar de sig perfekt. En av mina äldsta söner brukade envist säga när han var i de lägre tonåren att han visste varför jag skaffade barn; det är för att få slavar sa han bestämt. Idag skojar vi om det för idag är han tacksam för allt han fått lära sig om hushållssysslor. Det har gett mig min egen tid där jag kunnat lära mig mer Reiki, ställt upp mer på aktiviteter för barnen och samtidigt har vi haft hushållsarbetet som en gemensam nämnare. Jag tror man ska börja tidigt med de tre tiderna och att ha en själskarta klar för sig. Då blir det ett naturligt tillstånd även för barnen. När de är små kan de göra små saker men allt eftersom de blir stora kan de göra större saker. Jag tycker det är jättebra när mina 16-åriga killar faktiskt både kan tanka och kolla oljan på bilen. Då behöver inte jag stå ute och frysa jämt på vintern, vi kan turas om med det.

Jag kan se många fördelar med att se över de tre tiderna så kropp, själ och ande är i balans varje dag.

Arbetet är kopplad till arbetstiden, vårda relationer är kopplat till själens tid och andens tid är den egna tiden. Glöm inte det.

Här hittar du beskrivning på Reiki Ryoho

Från min bok Reiki naturligt helande och mjuk beröring år 2013

Solkarina Sinnligkunskap®

Boka Reikikurs


Comments are closed.