Reiki i mitt liv en egenföretagare berättar
2022-06-12
Korta Reiki-meditationer
2022-06-17

Av Rebecka:

Från boken 26 Reikilärare delar sina erfarenheter av klassisk japansk Reiki

https://www.solkarina.se/produkt/klassiskjapanskreiki/

Rösten darrade och jag kunde inte riktigt få kontroll på orden. Viste inte vad jag ville med samtalet. Visst bara att jag behövde hjälp. Min enda längtan där och då var att jag ville känna mig hel. Det fanns också en nyfikenhet, insåg att jag var nervös ur fler perspektiv. Fast någonstans i mig fanns det också en känsla att vi alltid känt varandra, jag och Reiki.

I grund och botten är min titel elitidrottscoach. Jag gillar att stötta, sporra, knuffa och inspirera andra att leva sin framgång. Att eliminera onödig stress för att nå framgång har blivit min melodi. Insikten av min livsuppgift kom faktiskt i samband med min första kurs i Reiki. Jag insåg att vi som jobbar med framgång och resultat inom idrotten, vet att vi strävar efter guldmedaljen, samtidigt som vi alltid vill träna på att bli ännu bättre utan fokus på resultat, men träna på att hålla energin i rätt riktning. Teknik, attityd, fokus, känslor, förberedelser, återhämtning, resultatet är inte oviktigt, men för att nå hållbarhet behöver vi förstå var vi riktar energin, på daglig basis.

Som elitidrottscoach är inte uppgiften att utveckla tekniker eller prestationen i sig. Min uppgift är att människorna, mina adepter ska stå i en självbild och målbild som går hand i hand med attityd, känslor för att skapa engagemang som håller över tid. Inifrån, oavsett vad livet utifrån erbjuder.

För att utvecklas som idrottare krävs en nyfikenhet, att söka fler lösningar. Som Reikimaster och mental tränare håller jag mig alltid i tryggheten som forskning ger, men möter också områden som det ännu outforskade kan utmana i. Mina adepter har varit många, allt från racingförare, simmare, golfare, innebandyspelare, fotbollslag, ryttare, friidrottare och handbollsspelare och jo, jag har varit med i både medaljregnet och stunder när karriärer avslutas.

 Hösten 2015 träffade jag Linköping FC och fick äran att sporra, stötta och skapa engagemang i laget. Den modiga klubbdirektör tog ut sex av världens främsta landslagsspelare i sina länder. Tillsammans skulle vi bygga en kultur och en attityd som skulle skapa SM-medalj. Det gjorde vi, två år i rad faktiskt. Det var stort på många sätt. För det var detta gäng, som fick mig att förstå och våga använda Reiki på ett helt nytt sätt. Det visste att allt är energi, allt och även om inte alla nappade på att använda den var de nyfikna att testa kombinationen mental träning och  Reiki. Det var startskottet på min egen personliga utveckling.

Var du än är i livet handlar det om att veta vad du vill. Ibland har stress och känslor som oro, frustration och irritation grumlat vattnet så det är svårt att se var du ska börja städa. I dessa lägen är Reiki en fantastisk energi att städa och skapa ett klarare vatten. Själv gjorde Reiki mig starkare och jag kunde göra stora förbättringar genom små förändringar. Reiki gav mig också också lugn när jag inte visste något. För ibland är det så att du bara vet att du vill förbättra, men du ser inte var du ska börja.

När jag mötte Reikin bara jag visste, slår jag ihop min kunskap om mental träning och energi och låter näringslivet möta detta kommer vi kunna träna på att vår mentala hälsa på en helt ny nivå. Må bra i hjärnan, jobba med känslorna och utvecklas på både materiell, mental och spirituell nivå. Hur mycket kan du ta reda på om dig själv?

 När jag valde att möta näringslivet tittade jag på mental tränings och Reiki utifånr idrottsrörelsens perspektiv. Livet, tävling, jobb och alla annat ska gå ihop och ändå ska det finnas ett fullt fokus när det väl gäller. Det är en stor skillnad på detta utifrån hur näringslivet låter sina medarbetare tävla. Där finns en attityd om att varje dag är en tävling. Ingen verkar dock veta när medaljen delas ut och dessutom finns ingen uttalad träningstid eller återhämtning. Många är idag sönderstressadade på grund av alla tävlingar och för lite medvetenhet och koll på hur energin fördelas. Så när Reiki kom in i mitt liv, förstod jag att jag vill träna människor i näringslivet att förstå sin energi och sin egen mentala process, inte bara i hjärnan och hjärtat utan låta beteenden få en helt ny utgångspunkt för att våga nå sitt eget högre syfte. Hur lågt eller högt det än är.

ATT VÅGA NÅGOT KAN IBLAND BEKOSTAS AV NÅGOT ANNAT


Vi ska ta oss lite längre tillbaka, ända till 2014. Året då jag totalt kraschade med tilliten, inte bara till samhället, vänner och människor, utan till hela systemet och allra minst litade jag på mig själv. Hade sju år tidigare klivit in på den politiska arenan och var absolut inte rustad för allt jag mötte och fick bemöta. Det var en rejäl turbulent period med många pusselbitar som försökte tryckas in i mitt pussel, som jag aldrig bett om. Jag gav mig aldrig tid att återhämta mig eller vila, utan blev mer och mer stressad och mindre och mindre klok. Slutade helt lyssna inåt på mig själv utan lyssnade bara utåt. I april 2014 tog jag ett otroligt korkat beslut utifrån ”goda paritvänners inrådan”  Att lämna inrikting på mina hjärtefrågor. Min logik var allt annat än logisk och den inriktningen gav mina interna och externa motståndare en bra brasa att värma sig vid. Jag var sönderstressad och så pressad att inget av det jag stod för eller representerade var utifrån mina egna värderingar. November 2014 var situationen hemsk och för min familj och min egen säkerhet tvingades jag till timeout och 14 februari 2016 lämnade jag helt frivilligt den politiska arenan helt. Där och då kunde jag stänga ett kapitel för att våga skriva, inte bara ett nytt kapitel utan en helt ny bok. Reiki gav mig en insikt om varför jag är här på jorden och det är inte för att spela spel. Jag är här för att skapa fred utan att behöva kriga. Det är många energier som hjälpt mig dit, men Reiki är den som verkligen läkt mig, i hjärtat i själen, i sinnena. Nu är jag inifrån ren. Låter kanske konstigt, och det må va hänt att det är konstig. Men det är min verklighet och min sanning. Den kan ingen ta ifrån mig.

DU KAN INTE TRO PÅ REIKI, DET FUNKAR ÄNDÅ

Ordet flummig har många synonymer. Luddig, oklar och diffus är några. Med det i baktanken vet jag att när någon människa säger att något är flummig, handlar det inte längre om mig utan om deras egen okunskap. Det enda jag som avsändaren kan ta ansvar för är att jag lyckats förklara något så det upplevs av mottagaren som lite oklart eller luddigt. Det innebär att jag kan försöka förklara igen, om mottagaren vill förstå. Annars kan jag sluta lägga energi på att förklara.

Vid ett tillfälle hade jag en adept på bänken, jag satt och gav Reiki vid hennes fötter och rätt som det är känner jag bara en känsla av att ”hon är klar” Jag fick bromsa mig själv för att inte skynda mig för snabbt att avsluta behandlingen, men hela tiden var det en känsla av att hon var färdigbehandlad. När jag bokstavligen var klar och hon själv kunde sätta ord på det berättade hon bara att när jag gjort hennes två fötter klara och var påväg tillbaka till knäna så kände hon att hon förstod vad hennes kropp sa till henne, hon låg kvar på bänken men hade en skön känsla av att hon var klar för idag. När vi satte ord på upplevelser och hon ställer frågan, varför blir det så, fick jag en utmaning. Hur skulle jag förklara utan att det skulle bli luddigt eller diffust. Jag kan ju än idag inte förklara fenomenet internet. Så hur skulle detta gå? Men vi gjorde det bra. Vi förstod att jag hade städat klart, hon kände sig ren och läkt. Vi gjorde ytterligare en behandling efter det och wow. Hennes egna ord är att hon för första gången kunde byta ut skräcken och omöjlighet till befrielse och ljus. Efter sina behandlingar har hon än idag svårt att förstå hur något ens har varit otydligt eller betungande.

Jag får ibland frågan om jag tror på Reiki. Reiki är ingenting du tror på eller förnekar. Det är ingen trosriktning och det är ingen sekt. Däremot stärker Reiki mig att vara i min harmoni, utifrån min kropp inklusive min hjärna. Reiki har inget att göra med andra. Den riktar sig helt osjälviskt till dig för att ge dig mod att vara dig, inifrån.

Att berätta om Reiki är för mig en utmaning. Jag utgår ifrån att allt är energi och då kan språket faktiskt bli en barriär istället för en möjlighet när vi kommer till Reiki. Känslor, ord, attityd, tankar, kroppen, engagemang, handlingar, allt är energi och allt skapar mer energi. Lätt eller tung. Positiva eller negativ. Inget är rätt inget är fel. Men obalans kan få energi att stagnera eller gå för fort. Men allt går också att läka och städa med energi. Och det går att missförstå när du ska tolka det jag skriver. Men om vi tillsammans utgår ifrån att känslor kan uppstå innan en tanke eller förstärkas när en tanke hakar i en känsla kan vi kanske separera energi från energi. Här är Reikin så härligt neutral, så det blir ingen laddning annat än den du själv behöver läka. Ibland behöver vi hjälp att förstå hur du ska få balans, men om vi har varit i en känsla väldigt länge kan vi behöva hjälp att ta oss ur det tunga den skapat.

Vi vet att inställningar och attityden skapar känslor. Upplevelser likaså. En känsla varar i kroppen ca 5-12 sekunder, sen är det en tanke som förstärker eller förminskar känslan. Ta med det när du läser, för när vi ska läka och göra det utifrån energin Reiki så upplever jag att jag neutraliserar mig själv från att gå igång på livet i ett utifrånperspetkvi utan vågar gå igång på livet från ett innifrånperspektiv. När jag började ge mig själv Reiki varje dag så insåg jag att mina instinktiva känslor, tankar och handlingar backade och min medvetenhet ökade. Jag agerar idag inte lika instinktivt på inprogrammerade attityder och värderingar. För mig blir det som jag gör en delit, alt, ctrl. och ser till att min kropp och knopp får bästa förutsättningarna varje dag.  Att sitta i Reiki ger mig insikter och en lättare förståelse hur jag ska använda kunskapen i vardagen. Inte bara bära kunskap utan använda min egen energi smartare.

Varje morgon sätter jag mig i situationen att ge mig själv Reiki. Sedan 2015 startar jag morgonen med att mantra Reikiprinciperna och kopplar in mig på Reiki. Den här rutinen ger mig inte bara en grym start på dagen utan jag ser, känner och märker på dessa år att jag fått en annan förmåga att handskas med årstiderna. Jag märker många saker med denna rutin, men en påtaglig är att jag är inte lika irriterad och påverkad av övergångarna mellan olika årstider. Att sitta i Reikiflödet varje morgon ger mig också den där känsla av en ren, nystart inför varje dag.

Mina morgnar är sällan stressiga, hur ont om tid jag än har. Min mentala styrka är stark och jag vill återkoppla till hur bra Reiki hjälper i den mentala medvetenheten utifrån en av mina adepters erfarenheter. För det där med stress är en sak som många av de jag har på bänken upplever att de får mindre av efter Reikibehandlingar. Det är som att handling och tanke blir mer förenade med tiden.

En av mina adepter beskriver det så bra. Han hade en utmaning i sitt äktenskap när det gällde hur de samtalade med varandra. Det var ofta gnäll och frustration och ett konstant korrigerande av vem som gjorde rätt och vem som gjorde fel. Inställningen av att de älskade varandra var som bortblåst. Efter två behandlingar berättar min adept att han inte längre mötte sin partner med motstånd utan som han uttryckte det; ”jag bara inte kliver in i tugget” Att tidigare ha beskrivit sin relation till den han älskar som en krigszon kom nu andra tankar, ord och jag kunde känna hur hans frustration byttes till något annat.

ENERGI REIK LÄKER OCH HJÄLPER DIG ATT VÄXA

För mig som arbetar med den mentala processen har Reiki inte bara hjälpt att läka mig, utan det hjälper mig när jag tränar andra. Hjärnan är rätt lat, eller bekväm kanske låter trevligare. När du och jag inte skapar kontraster eller ger oss själva olika upplevelser, kommer våra nervbanor att stanna kvar på samma utvecklingsnivå.

Upplevelser som skapas i beröringen eller när du tar emot Reiki skapar nya kopplingar i hjärnan. Du får möjlighet att i behandling vara i det absoluta nuet, (om det nu finns) och låta hjärnan utvecklas och få din inre verklighet att växa.


En av mina adepter kom till mig för att ta tag i sin rastlöshet och otålighet. I vår reflektion berättar han följande: När jag kom till dig Rebecka var jag rädd, rastlös och uttråkad. Jag fungerade inte på jobbet och jag kunde knappt göra det som förväntades Förutom att du lockade fram ett hopp började jag tro på mig själv. Med Reikin kunde jag låta rastlösheten bytas ut till ett lugn. Idag har min koncentrationsförmåga ökat och min impulsivitet minskat. Jag inte bara vågar, utan jag vill också nu ta tag i att studera så jag kan få bli det jag drömde om när jag var liten.

Att få den här typen av feedback är det som får mig att fortsätta min mission här på jorden; att eliminera onödig rädsla, orsakad av stress och jag gör det gärna med hjälp av Reiki.

ERFARENHETER OCH EFFEKTER FÖR MIG DIG OCH MÄNSKLIGHETEN

Att leva med Reiki i mitt liv oavsett om jag utgår från mig själv, andra eller utifrån min profession, handlar det om att jag ser att den verkliga potentialen hos människor ökar. Det jag upplever med Reiki är inget nytt, den gör det bara väldigt tydligt.

När jag ser att en person eller en grupp personer kommer in och vill träna med mig väcks ofta en nyfikenhet kring fördelarna med att låta Reiki vara en del av processen. Dessa modiga organisationer, personer och verksamheter kommer att reparera och förstärka, inte bara individerna utan hela gruppen på ett unikt sätt. Det går inte snabbare, tvärtom ibland, men vi når önskat resultat fortare.

När människor i en grupp använder en lägre del av sin gemensam potential, kan det ändå upplevas som deras maximala kapacitet. Vi alla vänjer oss sakteligen vid beteenden och miljöer. Att ligga på en lägre del av sin kapacitet kan vara bra, det kan kan också vara en så låg kapacitet att en del individer blir rastlösa och irriterade utan anledningar. Det kan visa sig i att glädjen sjunker och gnället höjs. Till slut handlar det om vad vi får för gemensamt resultat.

En av mina adepter kom till mig i egenskap som chef. Hon hade sett en avdelning i organisationen sänka nivån och visste att de hade en större gemensam kapacitet, men att höja förväntningarna, disciplinen och också resultaten var en utmaning hon behövde stöd i.

Efter en god dialog med gruppen fick jag ansvaret att genom medveten mental träning kombinerat med Reiki skapa ett upplägg för att höja engagemanget. Målet var enkelt, vi ville vinna den där guldmedaljen.

Reiki har en större förmåga att öka utvecklingen än vad vi forskningsmässigt vet idag. Det vågade denna chef att testa. Om det bara var Reikin som hjälpte till, självklart inte. Men jag tror inte vi hade lyckats om det inte hade varit en del av konceptet. För vi gjorde om det år två också, tog guld. Individer låg på bänken och fick återhämtning med hjälp av Reiki. Jag hade alltid med mig Reiki när vi skulle träna mentalt. Att se resultat, höra och känna hur människor läker och förstärker sig själva räcker långt.

Mina erfarenheter med Reiki är att hälsotillståndet ökar, du vågar vara dig själv mer, du får bättre förhållande till andra, bättre tankeförmåga, du hittar din framgång på fler plan än ett eller två. För mig är det egentligen bara bieffekterna av Reiki. Det jag ser hos oss som använder Reiki dagligen en ren och skär tillväxt som ger en ökad potential i livet. Det är mer än det vi kallar hållbart idag.

Och jo, det där samtalet som var till min Reikimaster ( Solkarina ), det gick bra. Jag kunde börja min utbildning direkt och har aldrig ångrat en minut. Jag kom i kontakt med Reiki när jag var i sorg och jag har efter min utbildning mött många som fått hjälp just under sorg för att lättare kunna förstå och acceptera. En av mina adepter hade varit med om ett stort trauma som blev för tungt att inte bara bära utan också sätta ord på. Fem behandlingar senare kunde hon släppa taget. Det var många tunga stunder av gråt och ilska, men i behandling tre vågade hon för första gången prata om sorgen utan någon känsla, utan mer neutralt. Det läker. I behandling nummer fem fanns det till och med utrymme för att prata framtid.  Det ger hopp.

Du som jag vet att om du vill göra en förbättring behöver du förändra något. Själv valde jag att läka, förändra och förbättra med Reiki. Det blev startskottet för mig att lättare kunna leva som jag lär. Idag hjälper jag människor som vill förbättra, även när det är svårt eller omöjligt att sätta ord på vad du vill förändra.

Comments are closed.