Det här är Reiki Ryoho
2022-01-21
Supportgrupper
2022-01-25

Text: Solkarina

2007 lämnades en magisteruppsats in i Borås som ledde till att vi i dåvarande Reikiförbundet kunde lämna in en ansökan till skatteverket för att få Reiki klassat som friskvård. Jag var då ordförande i förenade Reikiförbundet (2006-2009) som jag för övrigt lämnade helt 2009. (Idag rekommenderar jag förbundet för klassisk japansk Reiki som arbetar med Reiki och inte påhittade metoder) Om och om igen fick vi påminna skatteverket på kontoren runt om i Sverige att det blivit godkänt i Borås, Umeå osv och därmed blev det också lättare för avdrag i andra kommuner. Jag är väldigt glad att ha varit en av dem som satte Reiki på kartan i Sverige. Men frågan är om man idag 2021 fortfarande kan se det som en nyhet att ”Reiki är klassat som friskvård”. Går du på skatteverkets hemsida kan du se att det finns en oändligt massa andra metoder i Sverige som är friskvård. Det är inte unikt längre. Den person som då arbetade med Reiki har sedan dess börjat arbeta med Reikimetoder som inte är Reiki. Det är den klassiska japansk Reikin som det är forskat på för att skapa klartecken för friskvård inte andra Reikimetoder

Det är en sak om Reiki då är godkänt för avdrag både vad gäller att få behandlingar men också att lära sig Reiki. Det som sedan händer är det jag tycker är anmärkningsvärt och det är också en del av den kritik jag har till det jag brukar kalla för Reiki med efternamn.

Plötsligt kunde man lägga till vad som helst efter ordet Reiki och det blev automatiskt avdragsgillt. Är inte det att fuska? Jag menar jag kan kalla en energiavläsning för Reikiavläsning och plötsligt blir en medial tjänst avdragsgill. Är det rätt? Det var i alla fall så det blev i i Sverige.

Det är en av de orsaker jag har till kritik till olika Reikimetoder därför att de inte utgår från vad Reiki är. Livsenergin den levande energin som flödar igenom allting och när vi är i balans och harmoni i våra kroppar så flödar den fritt. Livsenergi finns i maten vi äter, tankar vi tänker är energi, känslor vi känner, rörelse skapar energi och kroppens automatiska funktioner skapar energi utan att vi ber om dem. Hjärtat slår, blodet pumpar och så vidare.

Jag tror det är viktigt att vi inte lurar oss själva genom att tro att Reiki är något annat än det är. Det är också därför jag tycker man ska hålla sig till att lära sig först och främst att känna igen när det är flöde och inte och vad Reiki faktist är. Och framför allt använda Reiki för att lösa sina problem i livet. Det är min övertygelse att Usui, grundaren av Reiki, gjorde det.

På ett sätt är ju Reiki då allting samtidigt som det inte är det. För att Reiki som är friskvård ska bli en del av vård och omsorg, så behöver vi läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan vårdpersonal som i sitt dagliga arbete hittar en plats för Reiki och den närhet som Reiki ger.

Först när vi hittat det och på ett sätt som vi alla är överens och kan dela då behöver vi låta Reiki vara Reiki utan pendlare, kristallkulor och energiavläsningar. Jag älskar änglar, jag älskar kristaller och energiavläsningar är jag superbra på. Men jag skulle aldrig kalla det Reiki.

Från wikipedia

Balansen är inte lätt men jag tror vi alla som använder oss av Reiki ska fundera kring hur vi presenterar vår Reiki.

Det exempel på vad Reiki är och inte är var en Reikimetod jag kom i kontakt med i mitten på 2000 talet där en av symbolerna var en missil. Då undrar jag verkligen hur tänker man då? På bilden ser du en Ikara-missil som kommer från Australien och ubåtsmilitären, det är en sk. ”kastpinne” på Aboriginernas ursprungsspråk även om jag inte tror att de har ordet missil i språket. Inte konstigt Reikiutövare får kritik! Det finns inga gränser för vad man hittar på inom Reiki området!

Det är en av anledningarna att jag personligen inte använder mig av ordet Reikihealing utan i stället kallar det Reiki Ryoho. Då menar jag att vi vet vad vi får alltså Reiki Ryoho. Healing kan vara exakt vad som helst som någon hittat på även en missil om de så vill och det är helt ok att tro på vad man vill. Men jag tar ställning för den Reiki jag tror på sen kan andra tro vad de vill.

Text Solkarina Sinnligkunskap, Reikitidningen juni 2021

Comments are closed.