Kan du skilja på skuldkänslor och skamkänslor?

Nu är de första MediReiki®utövarna under utbildning
2022-02-06
Reikifrågor
2022-02-12
Visa alla

Kan du skilja på skuldkänslor och skamkänslor?

Text: Solkarina

Jag har i veckan funderat en del över vad skillnaden är att ha skuldkänslor och att ha skamkänslor. Ibland tror jag vi människor blandar ihop dessa begrepp.

Skuld är så enkelt som att någonstans veta att man är skyldig till något. Du vet alltså att du gjort något som inte är helt rätt, bra eller sant. Skuld gör ofta att man börjar rätta sig själva och hitta på orsaker och förklaringar till att man gjorde som man gjorde helt enkelt. I stället för att öppet och ärligt se på sig själv i spegeln och säga till sig själv, du gjorde fel, det var dumt gjort, vad kan du lära dig av det! I stället börjar människor förändra orsaken till skulden, om inte den sagt så, om inte den gjort de, om inte jag bara…. Osv. det klassiska om inte om fanns. Ofta lägger man skulden på andra för då behöver man inte ta ansvar själv.

Till slut har människan byggt upp en helt ny verklighet de kallar sanning och skulden känns inte lika starkt.

För skuld påverkar oss, den som känner skuld går omkring med ett dåligt samvete den försöker låta bli att lyssna på.

Vägen till att bli fri från skuld är så enkel som att sluta rätta sig själv, se de egna felen och som jag brukar säga göra om och göra bättre.

Du kommer att känna dig mer sann. Det är skulden som ger dig dålig självkänsla och dåligt samvete. Du är kanske inte perfekt acceptera det.

Problemet är bara, om du skapat draman kring dina egna lögner för att bortförklara dina skuldkänslor. Då kan du inte alltid säga förlåt till människor och förvänta dig att de ska ha visa dig öppna famnen och säga välkommen igen. Du ska också acceptera andra människors vilja.

Skuld saboterar inte bara relationer utan också vårt eget samvete och de människor vi blir. Jag tycker personligen att skuld är bland det viktigaste att läka hos sig själv. När vi inte känner skuld tar vi ansvar.

Sen kommer vi till nästa fenomen som handlar om helt andra saker. Nämligen skammen. Många människor blandar ihop skuld och skam kan jag se. De kan inte skilja på dem och det gör att de grötar in sig i känslor de inte kan sortera.

Det här är en av anledningarna jag älskar den klassiska japanska Reikin och i MediReiki® finns utövare som ger MediReiki® och kan lära dig hur du själv kan skilja på dessa begrepp, skuld och skam som du bär med dig. För tro inte att du är felfri, alla har nyanser av dem här finns livslångt lärande men det går att må bra i skuld och skam.

Skam är det lätt att utsättas för, idag dras normer för vad som är skamligt ofta upp av kollektivet människor vi möter i samhället och på sociala medier. Jag hörde nyligen en person som satt i rutan och tackade för all kärlek han fått av alla som höll med honom. Det var hans behov men jag undrar de andra då som inte håller med honom saknar de kärlek? Har de ingen kärlek att ge? Att få medhåll kan skapa skam hos dem som inte riktigt håller med och den som söker medhåll är rädd för skammen att ha fel. Vågar vi vanliga människor yttra oss när så många styrs av medier? Tänk om vi faller mellan stolarna och har en skamlig åsikt.

Ingen vet hur de blir dömda av den större allmänheten. När människor delar sina livsöden måste de vara väldigt starka och med styrka och förstå inom sig själva att de inte gjort något fel. Skam utsätts vi för när vi försöker passa in i normer, dömer oss själva och kritiserar oss själva för att inte vara perfekta eller ha ”rätt” sätt att se på oss själva. När vi blir tysta och gömmer det djupt inom oss. Människor kan ha obehagliga erfarenheter från det förflutna som rör skam, övergrepp, blivit mobbade och utsatta för ironi av andra människor. De tror de gjort bort sig, de tror de inte duger och där vaknar ofta skammen. De riskerar alltid att dömas av andra, stoppas in i fack och inte vara tillräckligt ”tuffa” att hänga med.

Det finns otroligt många ämnen i samhället som är förknippade med skam och utsatthet som vi aldrig talar om. Psykisk ohälsa är ett typiskt exempel på det. Att stå upp för en psykisk ohälsa kräver ett oerhört mod och känslan av utanförskap kan bli stor.

Att bygga upp den egna inre rösten är viktigt och MediReiki® är för mig ett av de verktygen. I klassisk japansk Reiki© får man lära sig grunderna.

När människor upplever skam så gömmer de ofta skammen långt inom sig själva, de vill inte  att någon ska förebrå dem, se dem som dåliga personer att de ska hamna utanför eller bli uppfattade i fel kontext.

Så skilj på skuld och skam för skammen är din historia men skulden är hur du tar ansvar för den och döljer den genom beteenden som inte är sanningsenliga.

I MediReiki® som är en fortsättning för att stödja människor, ge sig själv nya kunskaper och insikter och där använder vi oss av det motiverande samtalet och en djupare förståelse för hur vi kan ge MediReiki® på så många olika sätt för att visa människor att deras historia är sann att deras erfarenhet är viktigt. Det där som vår fantastiska vård och omsorg inte har resurser till där finns vi MediReiki® assistenter, själavårdare som stöttar dig att våga, ha modet och kunna slappna av på djupet.

Att gå en grundkurs och fortsättningskurs i Klassisk japansk Reiki© hos mig och mina elever, ger dig grunderna i att lyssna på dig själv och vill du sedan lära dig mer så, är du välkommen på vidareutbildning under tre helger i MediReiki®

Bara för idag, just nu.

Fundera kring hur du ser på skuld och skam, hur det påverkar dig och ditt liv, och vilka förändringar du kan göra hos dig själv för att känna dig mer sann.

Skilj på skuld och skam och du hittar dig själv

Vill du lära dig Klassisk japansk Reiki? Kontakta mig så berättar jag mer

Solkarina Sinnligkunskap®

Comments are closed.