Fibromyalgi och MediReiki®
2022-03-24
Att få Reiki på distans
2022-04-08

Hur många vet egentligen hur svensk sjukvård fungerar om du blir inlagd en längre tid på sjukhus? Vi går till läkaren på vår lokala vårdcentral får antibiotika eller kanske en remiss till en specialist för att utforska något problem hos oss. Men det är inte så många som ligger inne på sjukhus varje år i relation till hur många som träffar en läkare på ett år eller får en remiss till en specialist.

När du behöver läggas in blir du alltså så sjuk att det kräver dygnet runt uppmärksamhet för att du ska tillfriskna det är då du blir inlagd. Helst vill de ju inte att vi ska behöva ligga på sjukhus mer än nödvändigt förstås men ibland kan sjukdom av olika orsaker tvinga oss till det.

Detta är min erfarenhet av att vara inlagd på sjukhus vid 3 tillfällen under våren 2022. Och när jag ligger här och ser personalen komma och gå så tänker jag mycket på vilka specifika sysslor de har. Något jag aldrig tänkt på förut. De gör med all säkert mer än det jag skrivit och sett.

Undersköterskorna kommer in till dig och tar tempen, blodtryck (om du är vuxen) och mäter syrehalten i blodet genom att placera en liten mottagare på fingret som räknar både puls och syresättning. Behövs bäcken ( om du behöver kissa och inte kan gå på toa) så är det också deras uppgift att hjälpa dig med det. De kommer dessutom in om du behöver äta på rummet med frukost, lunch, eftermiddagsfika, middag och kvällsfika de ser till att du får mat och dryck. De ser rent allmänt till att du har det bra där du ligger, sitter eller står på sjukhuset. De hjälper dig med det praktiska. När jag är törstig, behöver en frukt eller något annat så finns undersköterskorna där och servar. När jag larmar  och vill något är de en undersköterska som dyker upp i dörren. De hjälper dig med kläder, tandborste, handduk, tvål, lypsyl ja vad du kan behöva för att ha det bra. En vårdens alltiallo!

Sen har vi sjuksköterskorna de sköter allting som har med medicin att göra. De kommer in med din medicin, avgör om det är ok att ta en Alvedon om du känner du behöver det. De lägger om förband, rengör sår och sköter allt praktiskt om du av någon anledning behöver något intravenöst direkt i blodet. Det är ju effektivare än ett piller beroende på vad problemet är. De kan också förklara sådant man funderar kring då det är mycket vårdspråk. De syns inte till så ofta utan oftast bara när det är medicin-dags eller omläggning av förband då dyker de upp.

Sen har vi läkarna och de är betydligt mer osynliga. De syns oftast vid ronden före lunch eller efter lunch när alla provsvar kommit som sjuksköterskan tagit och skickat till labb på morgonen. De läkare jag mött under våren 2022 har varit helt fantastisk, vilken skillnad på läkare idag och på 70-talet säger jag bara. De förklarar, tar sig tid att lyssna och lämnar inte rummet förens du vet vad som pågår kring din behandling. Givetvis är det läkarna som har det medicinska ansvaret det talar om vilka mediciner du ska få när du ligger inne, vilka behandlingar, tester eller prover och sedan ser sjuksköterskan till att du får dem eller att du transporteras till den avdelning där provtagningen sker.

Ska jag vara helt ärligt hade jag ingen som helst kunskap om hur det fungerade  på sjukhus eftersom jag aldrig varit inlagd utan endast besökt olika vårdavdelningar med tillfälliga läkarbesök genom remiss eller på vårdcentralen. Jag tänkte därför att jag måste skriva ett blogginlägg om detta så fler som liksom jag inte visste eller vet får en bild av hur det skulle kunna vara om du blir inlagd på sjukhus.

När man ligger inlagd på sjukhus måste man ha tålamod. Ligger du själv på ett rum vilket är vanligt i covid-tider eller om du är infektionskänslig. Blir det många tysta timmar mellan undersköterskans besök, sjuksköterskans medicinering och läkarronden en gång om dagen.

Men jag måste verkligen säga att vi har en vård i Sverige som är outstanding. Alla har en roll och de har fullt upp det ser jag men det är ett maskineri som är välsmort.

Jag kan verkligen i kombination med detta rekommendera att du anlitar en MediReiki® assistent som ger dig MediReiki® dagligen eller klassisk japansk Reiki©. Det ger en djupare avslappning och som vi alla vet ger djupare avslappning och kroppen med utrymme för att läka och låta alla må bra hormoner flöda.

Är du inlagd på sjukhus behöver du bara tålamod. För du får den bästa hjälpen du kan tryggt överlämna dig till vården och till din MediReiki® assistent som hjälper dig då kan det bli en 100% fin upplevelse.

Vår svenska vård följer evidensbaserad medicin och vårdprogram så naturligtvis är det betydligt svårare när det är patienter som inte faller in i de erfarna evidensbaserade ramarna, det förstår jag och det är inte dem jag skriver för eller om. Men den vanliga människan som blir inlagd tror jag får den erfarenhet jag fått.

Jag såg för något år sedan hur en av styrelsemedlemmarna i förenade Reikiförbundet skrivit om att personalen på vårdavdelningar skulle skicka Reiki till patienterna som hjälp. Så effektivt de då skulle läka. Redan när jag läste det tänkte jag vilken korkad person som inte förstår vårdpersonal och dessutom inte förstår hur Reiki verkar. Och nu när jag själv legat inne så ser jag ju att personen som tyckte detta inte bara är korkad utan urkorkad. Finns ingen plats för alternativa eller komplementära metoder i den vårdmaskin som fungerar perfekt. Det är därför vi behöver en MediReiki® assistent som kan ge oss det som vården inte kan. Jag tror verkligen på att bygga ut MediReiki® för att kunna vara den bryggan mellan vården och en själavårdare som vi kan erbjuda i MediReiki®. Vi kan ju trots allt, balans obalans, samtalet, empatin, beröringen mm.

I Västmanland finns ett ordspråk som säger: Det låter högt när katta skiter! Vilket menas att människor som lever i en illusion av verkligheten är de som tycker mest men gör minst! Ungefär som den person som tyckte att vårdpersonal skulle utbildas. Det är en av anledningarna till att jag tagit tag i MediReiki® som en fördjupning av grund och fortsättningskursen i klassisk japansk Reiki för att kunna vara just den själavårdaren som stöttar patienter och klienter när vården fungerar bra i sitt maskineri.

Något jag också tänkt en del på är att jag faktiskt inte vet vilka politiker som sitter i mitt landsting så det ska jag nog ta reda på. För precis som i riksdagsvalet så kan landstingsvalet också vara avgörande för vilka satsningar man gör i vården där just du bor. För vården är ju viktig eller hur?

Med det sagt önskar jag dig en fin dag, ett fint liv och att få vara fullt frisk nu!

(Observera detta är en veckas erfarenhet av sjukhusvistelse som kan skilja sig från person till person)

Solkarina Sinnligkunskap®

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + åtta =